Монетизація субсидій має свої переваги, проте субсидіантам буде важко зекономити — фахівець з соціальних питань

Монетизація субсидій має свої переваги, проте субсидіантам буде важко зекономити — фахівець з соціальних питань

Монетизація субсидій має свої переваги, переконаний фахівець з соціальних питань Андрій Павловський. В ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант" він пояснив, в чому полягають переваги монетизації, наголосивши, що субсидіантам буде важко зекономити, але це реально.

Ведучий:

Сергій Сулим

Монетизація субсидій — це добре?

— Потрібно було давно видавати людям субсидії живими грошима під їхню відповідальність з умовою цільового використання. Цього року в бюджетні заклали житлові субсидії на 55 мільярдів гривень, які розбиваються на дві частини: одна частина, 35 мільярдів гривень, піде на субвенцію місцевим органам влади, а 20 мільярдів  — на виплату пільг і житлових субсидій при оплаті комунальних послуг у готівковій формі.

Але поки що не визначений офіційний порядок, яким чином готівкова форма буде видаватись людям, тому це питання необхідно ще вирішити на законодавчому рівні.

На цю тему: Що потрібно знати про нові правила нарахування субсидій ─ роз'яснення Мінсоцполітики

Тобто переваги монетизації очевидні?

— Так, краще давати ці кошти людям на руки, ніж відразу перераховувати на рахунки монополій. Виходило, що уряд давав субсидію не громадянину, а приватній монополії. За попередніми даними, користувач послуг має відкрити рахунок в Ощадбанку.

Читайте також — Святослав Павлюк: я палкий прихильник монетизації субсидій

Тобто людина матиме право знімати з цього рахунку гроші і платити за комунальні послуги?

— Так, цим рахунком можна користуватись лише у в межах цільового використання, тобто на оплату комунальних послуг. Тому він і називається "спеціальний банківський рахунок". Якщо вдасться зекономити і після закінчення опалювального сезону будуть залишки коштів, то тоді можна буде їх зняти з цього рахунку.

А чи можливо взагалі буде зекономити?

— Це буде складно, оскільки соціальні норми було зменшено у півтора рази, але можливо.

Нагадаємо, з січня 2019 року планується поступове впровадження монетизації субсидій.

Прослухати повну версію розмови.