Новий автоматичний перерахунок пенсій буде з 1 березня — експерт з пенсійних систем

Новий автоматичний перерахунок пенсій  буде з 1 березня —  експерт з пенсійних систем

Новий автоматичний перерахунок пенсії  буде з 1 березня. Крім того, пенсія буде зростати не на весь показник інфляції, а тільки на 50% від зростання інфляції, і показник заробітної плати теж будуть враховувати не весь, а 50%. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповів експерт з пенсійних систем Реанімаційного Пакету Реформ Олександр Ткач.

Ведучий:

Владислав Красніцький

"Оскільки показник мінімальної пенсії затверджується законом про державний бюджет України, то всі пенсії, які залежать від цього показника, підлягають автоматичному перерахуванню. У нас є багато людей, у яких пенсія виявляється нижчою від мінімальною. Їм цю суму підтягнуть до відповідної величини. Це підтягування буде незначне, але у зв’язку з тим, що цей показник у нас, як правило, припадає на 1 січня, 1 липня і на 1 грудня і має відповідні різниці, то в ці моменти люди теж будуть відчувати незначне підвищення. Але основна маса пенсіонерів цих підвищень може і не відчути, тому що основні перерахунки здійснюються відповідно до показника інфляції і показника середньої заробітної плати. І саме це у нас має відбутися з 1 березня", — зазначив Олександр Ткач.

Читайте також — Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2019 рік

Він додав, що "законодавство, яке діяло раніше, теж передбачало відповідну індексацію на 1 березня, але вона була у ручному режимі, тобто у випадку збільшення показника розміру мінімальної пенсії або у випадку збільшення показника інфляції, цей перерахунок мав би автоматично відбуватись щомісяця, але де-факто цього не відбувалося. Пенсія також мала збільшуватись відповідно до зростання показника середньої зарплати. Але цей показник Кабінет міністрів встановлював на власний розсуд".

Експерт з пенсійних систем наголосив, що пенсія буде зростати не на весь показник інфляції, а тільки на 50% від зростання інфляції, і показник заробітної плати теж будуть враховувати не весь, а 50%.

"Зараз у зв’язку з прийняттям 11 жовтня 2017 року про внесення змін до нинішніх законодавчих актів, так званий закон про пенсійну реформу, вже з 1 березня буде цей автоматичний перерахунок. Він полягає у тому, що на 100% має бути збільшена пенсія відповідно до показника інфляції і на 100% відповідно до показника зростання заробітної плати. Передбачено, що пенсія буде зростати не на весь показник інфляції, а тільки на 50% від зростання інфляції, і показник заробітної плати теж будуть враховувати не весь, а 50%. Але і це має дати свої позитивні наслідки і, таким чином, за попередніми розрахунками, очікується, що з 1 березня трудові пенсії  зростуть приблизно на 16-20%", — пояснив Ткач.

На цю тему: У 2019 році пенсії можуть підвищитися на майже на 20% — експерт

Нагадаємо, 23 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон про державний бюджет України на 2019 рік.

Прослухати повну версію розмови.