Омбудсмени мають забезпечити дотримання прав виборців — юрист Коцюруба

Омбудсмени мають забезпечити дотримання прав виборців — юрист Коцюруба

Юрист громадянської мережі "Опора" Ольга Коцюруба прокоментувала відкриття представництва українського омбудсмена в регіонах. В ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" вона наголосила, що необхідно забезпечити дотримання виборчих прав цільових груп, а також проконтролювати, аби в закритих закладах не чинили тиск на виборців.

Ведучий:

Владислав Красніцький

"Ідея громадських омбудсменів з захисту виборчих  прав — це ідея громадянської мережі "Опора".  Слід наголосити, що це не 17 моніторів, а 25, тобто у всіх областях і м. Києві", — зазначила Ольга Коцюруба.

Юрист прояснила, що входить до повноважень громадських омбудсменів.

"Громадський омбудсмен буде проводити не тільки просвітницькі заходи про те, як можна скористатися цим виборчим правом. Це мають бути цільові заходи з певними цільовими групами.  Наприклад, це внутрішньо переміщені особи, необхідно пояснити їм, як вони можуть скористатися своїм виборчим правом на загальнодержавних виборах. Також це особи з інвалідністю, наразі потрібно перевіряти, настільки доступними для них виборчі дільниці, а також зробити виборчий процес доступнішими для таких осіб", — додала Коцюруба.

Також вона зазначила, що особливої уваги потребує дотримання виборчих прав у місцях несвободи і закритих закладах медичного типу.

"Ми будемо займатися моніторингом дотримання виборчих прав у місцях несвободи. Це закриті тюрми, пансіонати, закриті заклади медичного типу. Оскільки є повідомлення, що там може чинитися тиск на виборців і можуть порушувати їхні виборчі права. Тому буде поширюватись інформація про нашу гарячу лінію і будуть проводить позачергові контрольні заходи. Для цієї роботи ми відбирали громадських активістів, юристів, професійних адвокатів. Це люди, які поєднують в собі якості активіста і професійного юриста", — прокоментувала юрист "Опори".  

Слід зазначити, що громадський активіст має зафіксувати порушення до приїзду правоохоронних органів, проте він не може заміняти собою правоохоронні органи.

Нагадаємо, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook повідомила, що з 2019 року представництва українського омбудсмена будуть відкриті у кожній області країни.за її словами, аби забезпечити право українців на вільний вибір, в усій країні під час президентських виборів навесні працюватимуть 17 громадських моніторів. 

Прослухати повну версію розмови.