Правозахисниці: дослідження "Кримський процес" є першим, що показує несправедливості суду в Криму

Правозахисниці: дослідження "Кримський процес" є першим, що показує несправедливості суду в Криму

Окупований Крим: чи захищає політв'язнів тамтешній так званий суд від переслідування? В програмі "Права людини понад усе" говорили про результати дослідження  "Кримський процес: проблеми дотримання стандартів справедливого правосуддя у політично вмотивованих справах". В студії радіо "Культура" були правозахсиниці Тетяна Печончик і Дар’я Свиридова, які детальніше розказали про це дослідження.

Ведуча:

Ірина Славінська

 

Ця публікація є щорічною, чи дослідження опубліковано вперше?

Дар’я Свиридова: Це дослідження є результатом дворічної роботи. Метою дослідження стало те, що хоч є багато розмов стосовно несправедливості суду в Криму, але ми не мали конкретних фактів і доказів з точки зору міжнародних стандартів з прав людини. Ми хотіли казати тільки інформацію, яка є перевіреною і є на підставі зібраних матеріалів. Однак, бракувало доказів, чи є суд в Криму ефективним з точки зору захисту осіб від політичних переслідувань.  До моніторингу потрапило 9 справ, які проходили в період з грудня 2016 по вересень 2018 року, справи проходили саме на території Криму і вони були кримінальними справами, по яким винесемо хоча б перше рішення.

 

Як відрізнити політично вмотивовану справу від не політично вмотивованої?

Тетяна Печончик: Методологія нашого дослідження базувалася на базі резолюцій парламентської ассамблеї Ради Європи, де є визначення хто такі політичні в’язні, і саме їх критерії ми застосували під час дослідження. Однак, декілька критеріїв ми додали самі. Наприклад, раніше не було раніше ситуації анексії та незаконної окупації території та пов’язаних з цим фактом політичних переслідувань. Політично вмотивованими є ті справи, в яких фактично людину переслідували за злочин, який вона не вчиняла, а те, за що її переслідують не є злочином. Важливо, що наше дослідження є першим, яке дослідженням щодо несправедливості в суду окупованого Криму. Ми помітили, що виступав репресивною машиною, коли давав покарання навіть більше, ніж про це просили прокурори.

 

Чому так відбувається? Чи це вертикаль влади диктує як саме карати?

Дар’я Свиридова: Ми не можемо на 100 відсотків говорити про адміністративний вплив, адже ця територія є окупованою і ми не маємо на неї бажаного доступу. Однак, під час дослідження ми зафіксували тривожні сигнали, які вказують на репресивні схеми. Як мінімум в 3 справах з 9 суд виніс рішення з більш жорстоким покаранням, ніж цього просили прокурори. Також ми помітили пасивність або відкриту лояльність до сторони обвинувачення зі сторони суду. Ми аналізували й те, чи суду в окупованому Криму були створені на підставі закону.

 

Чи залишилися там працювати судді, які були ще до окупації?

Дар’я Свиридова: Згідно попереднього аналізу, то майже 20 відсотків суддів  було замінено на суддів з Російської Федерації. Але, заміна суддів на окупованій території є забороненою міжнародним гуманітарним правом.

 

Які відкриття під час досліджень для Вас були тими, що найбільш прикро вразили?

Тетяна Печончик: Майже всі наші висновки ми очікували отримати. Ми намагалися підійти до дослідження з холодними головами і збирати справжні докази. Дуже неприємним фактом стало те, що по деяким процесам ми бачили ситуацію, де ще до того, як було проголошено рішення суду, починало приходити все більше поліції, а потім виявлялося, що вирок є обвинувачувальним і людину мають далі ув’язнити. Тобто якимось чином ще до проголошення тексту вироку він був відомий поліції.

 

Чи плануєте Ви міжнародне поширення результатів дослідження?

Дар’я Свиридова: Безумовно, адже наше дослідження має рекомендації, в тому числі й міжнародних співтовариств. Дуже важливо поширювати ці факти. Сьогодні я повернулася з Брюсселю, де презентувала доповідь і результати й бачила зацікавленість від інших міжнародних партнерів, адже їм важливо було отримати саме факти.

 

Які рекомендації у Вас сформувалися після дослідження?

Тетяна Печончик: У нас є рекомендації для Російської Федерації, але у нас немає ілюзій, що вони будуть їх дотримуватися. Проте, ми вважаємо, що важливо тиснути на Росію міжнародні механізми. Для міжнародних співтовариств у нас є рекомендації, що якщо Росія не розуміє дипломатичної мови, то необхідно застосовувати персональні санкції проти тих, хто займається фабрикацією справ політичних в’язнів.

 

Дар’я Свиридова: Міжнародне суспільство має включатися в це питання й на їх рівні мають відбуватися обговорення і резолюції того питання, якими є особливості дотримання справедливого правосуддя й захисту прав людини в умовах збройного протистояння.

Прослухати детальніше можете за посиланням