Рада затвердила зміни до Конституції щодо інтеграції України до ЄС і НАТО

Рада затвердила зміни до Конституції щодо інтеграції України до ЄС і НАТО

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України про незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

311 парламентарів проголосували за прийняття цього документа.

Нагадаємо, що сьогодні Конституційний суд України підтримав президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО. КСУ вирішив, що документ відповідає чинній Конституції.  

Читайте також — Політолог Тарас Жовтенко: "Активізація співпраці з НАТО - це дуже позитивна тенденція"

У лютому президент Петро Порошенко запропонував закріпити у Конституції курс України в НАТО і ЄвросоюзПізніше він вніс відповідний законопроект до Верховної Ради.

20 вересня Верховна Рада направила в Конституційний суд президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО.

Новини по темі — Сотник: євроінтеграція — це не одразу зміна стандартів життя, це зміна правил

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути розглянутий Верховною Радою тільки за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам Конституції. 

Після отримання висновку Конституційного суду парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для прийняття в цілому. Для цього потрібно не менше 300 голосів парламентарів.

 

                        Сесійна зала Верховної Ради, фото: rada.gov.ua