Заробітчани, які працюють закордоном, не мають сплачувати податки ще й в Україні — Воскобойник

Заробітчани, які працюють закордоном, не мають сплачувати податки ще й в Україні — Воскобойник

Заробітчани, які працюють закордоном, не мають сплачувати податки в Україні, переконаний президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку"  прокоментував ідею уряду щодо оподаткування заробітчан.

"Людина, яка працює закордоном, сплачує там податки, тобто за місцем отримання доходу, і вже ніяких податків сплачувати в Україні вона не повинна.  Бо майже з усіма країнами Європейського Союзу, де працюють українці, Україна уклала договори про відхід від подвійного оподаткування", — зазначив  Василь Воскобойник.

Також він пояснив, як пов'язане декларування доходів заробітчан і надання  субсидій.

"Стосовно декларування доходів в Україні людьми, які закордоном заробили гроші, це необхідно, аби показати наявність якогось доходу, щоб потім можна було правильно розрахувати розмір субсидії. Але це буде справа суто добровільна. Людина може сказати, що вона справді працювала закордоном, або ж не сказати. І виявити, чи все ж працювала вона там, не зможе ніхто.  Бо люди, які виїжджають закордон, не декларують мету поїздки. Вони не кажуть, що вони їдуть саме  працювати закордон", — прокоментував Воскобойник.

Він також припускає, що "все буде зведено до того, що якщо у людини немає доходів, вона повинна буде подати, крім заяви на отримання субсидії, ще й декларацію про доходи. І якщо там будуть нулі, то у Мінсоцполітики не зможуть, фактично, нічого зробити".

Нагадаємо, міністр соціальної політики України Андрій Рева розповів в інтерв’ю журналістам про необхідність декларування доходів українських громадян, які працюють в інших країнах для забезпечення принципу адресності при призначенні субсидії. Він зазначив, що заробітчани пересилають додому щорічно близько 6,5 мільярдів доларів.

Прослухати повну версію розмови.