Зміни ЄСВ: Забловський пояснив, які зарплати оподатковуватимуть

Зміни ЄСВ: Забловський пояснив, які зарплати оподатковуватимуть

Єдиний соціальний внесок — це основне джерело поповнення пенсійного фонду, переконаний керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він пояснив суть регресивної шкали на ЄСВ.

"Наразі середня ставка відсотку становить 22%. Станом на зараз, все, що було вище, ніж 15 мінімальних зарплат, тобто 56 тисяч гривень, не оподатковувалось. З січня наступного року законопроектом пропонується збільшити цю межу до 25 мінімальних зарплат", — зазначив Андрій Забловський.

Він додав, що "цей законопроект розраховано  переважно на працівників держструктур таких, як "Нафтогаз", "Укрзалізниця" та ряд інших, а також топ-менеджерів, які працюють у філіях іноземних корпорацій".

Забловський також розповів, що сьогодні у нас 1,3 працюючих на 1 пенсіонера, тобто ми практично доходимо до критичної межі.

"Основна ідея цього законопроекту — пошук джерел для додаткового фінансування бюджету пенсійного фонду. Єдиний соціальний внесок — це основне джерело поповнення пенсійного фонду", — пояснив Забловський.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів має намір поповнити бюджет, обклавши податком високі і надвисокі зарплати. Минулого тижня уряд затвердив законопроект про зміну шкали єдиного соціального внеску, що нараховуватиметься з зарплат, які перевищуватимуть 15 мінімальних зарплат, тобто від 56 тисяч гривень.

За оцінками мінфіну, це дасть додатково 10 мільярдів гривень на рік, які скоротять дефіцит пенсійного фонду. На суми, що видаються працівникам на руки це не позначиться, адже податок на доходи фізичних осіб, 18% від нарахованого, не зміниться. А роботодавцям доведеться сплатити за особливо цінних співробітників і топ-менеджерів у бюджет більше.

Якщо закон схвалять, то платити більше будуть тільки держструктури та філії іноземних корпорацій, а не український бізнес.

Уряд пропонує ввести регресивну шкалу нарахування ЄСВ для зарплат, які перевищують суму 104 тисячі гривень — 25 мінімальних зарплат. Для таких зарплат ставка буде зменшуватися від 20 до 5 відсотків, залежно від розміру зарплати. Від 1 до 25 мінімальних зарплат 22%, від 25 до 75 мінімальних зарплат 20% і так далі.

Також пропонується посилити відповідальність за несплату ЄСВ. Йдеться про повернення кримінальної відповідальності за несплату податків, введення заборони на виїзд закордон і водіння транспортним засобом при відкритому кримінальному провадженні про несплату ЄСВ.

Прослухати повну версію розмови.