"Ми повинні навчити дітей протистояти психологічному впливу, а не воювати" – експерт з військово-патріотичного виховання

"Ми повинні навчити дітей протистояти психологічному впливу, а не воювати" – експерт з військово-патріотичного виховання

Вже цієї середи, 21 листопада, в Україні відзначатимуть День Гідності та Свободи – п’яту річницю Революції Гідності. За ці 5 років українцям довелося кардинально переглянути свої погляди на патріотизм і військово-патріотичне виховання молоді. Що змінилося та в якому стані патріотичне виховання перебуває сьогодні, в ефірі Ранок Про розповів заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

Експерт відзначив, що з 2014 року в Україні  кардинально змінилося ставлення до патріотичного виховання. Якщо раніше кожен навчальний заклад самостійно визначав свої пріоритети в цьому напрямі, то тепер держава перебрала контроль за таким вихованням у свої рукию Особливо показовим став відхід від калькування російських методів та засобів.

"Сама цінність патріотизму відрізняється у тому, що в російській версії патріотизм – це жертовність, здатність пожертвувати своїм життям на користь держави, а в українській версії – це здатність працювати на користь держави. Все-таки Україна більше зорієнтована на побудову громадянського суспільства", – зауважив Петренко.

В рамках військово-патріотичного виховання проходять не лише військово-спортивні ігри, але й змагання на знання історії та концерти. Експерт наголошує: в той час, як в Росії та на окупованих територіях дітей залучають до зброї та виховують на засадах ненависті та протиставлення усьому українському, в Україні намагаються прищеплювати моральні цінності саме на любові.

"Звичайно, ми країна, яка воює і яка має готувати юнаків і дівчат до того, що вони мають захищати державу, в тому числі і зі зброєю в руках. Але ми не повинні робити на цьому акцент. Наша країна не будується на війні. Війна впливає на наші цінності, але вона не є основою нашого світогляду, як, наприклад, в Росії", – розповів Петренко.

Також програма військово-патріотичного виховання включає в себе заняття з комп’ютерної грамотності.

"Ми розуміємо, що напад може відбуватися не лише ззовні і з використанням зброї, але і через внутрішні канали, через формування свідомості. Сучасна війна – це не війна виключно танків. Сучасна війна – це війна технологій, війна за розум, в тому числі за розум дітей. І ми повинні насамперед навчити дітей протистояти оцьому психологічному впливу, а не вчити їх воювати", – підсумував Богдан Петренко.

Нагадаємо, 21 листопада Київський центр дитячо-юнацького туризму, краєзнавства та військово-патріотичного виховання проведе квест, присвячений Дню Гідності та Свободи.

У КМДА повідомили, що помилково внесли до переліку заходів до Дня Гідності і Свободи учнівські змагання зі снайперської підготовки.

Матеріал підготувала Анастасія Руссу