Дідьє Маруані: "Якби Бетховен був живий, він би грав на синтезаторі"

Дідьє Маруані: "Якби Бетховен був живий, він би грав на синтезаторі"

10 грудня в Палаці Україна відбудеться грандіозний концерт на честь 40-річчя легендарного електронного гурту "Space". На честь цієї події до студії День Про завітав лідер гурту, один з родоначальників синтетичної музики, віртуозний клавішник, аранжувальник і продюсер Дідьє Маруані.

 

 

Ганна Матвійчук: – 10 грудня у Палаці "Україна" відбудеться концерт до 40-річчя гурту "Space". Це буде щось старе, чи абсолютно нова програма?

– Я вирішив багато змінити для цієї програми, для святкування 40-річчя гурту. І в Україні я вирішив працювати з українською компанією, дуже сильною, професійною в цьому напрямку. Світлове та лазерне шоу буде зовсім не таке, як раніше, і це все буде робитися силами української компанії. Будуть задіяні нові технології, LED-екрани, проекції. Це буде не золотий склад, це буде "мій" склад гурту, але я готую для вас багато сюрпризів, я запросив українських музикантів і співаків.

В’ячеслав Ільїн: – Останні 40 років технології та електронна музика розвивалися дуже потужно. Чи задоволені ви тим, куди вони рухаються зараз?

– Технології розвиваються швидко, але за ними, в першу чергу, стоїть талант композитора, він має бути. Я думаю, якби Бетховен був живий, він би абсолютно точно використовував синтезатори, тому що це чудовий інструмент. З 1977 року я слухаю і граю на синтезаторі, і у мене є все під рукою: і скрипки, і струнний квартет, і віолончелі. Я вважаю, що це прекрасно.

ГМ: – До ювілею вашої команди в Україні має вийти книга "Дідьє Маруані. Музика космічної душі". Її авторка провела з вами багато часу. Наскільки відвертою буде ця книга?

– Ця книга буде дуже відвертою. Перший тізер цієї книги складатиметься з 25 сторінок, і буде містити оригінальні фотографії та документи, що раніше ніде не публікувалися. І вона буде презентована 9 грудня.

ВІ: – Чи плануєте ви подальшу співпрацю з українськими виконавцями?

– Два місяці тому ми зустрічалися з Олександром Пономарьовим, ми запланували новий проект. Я чув його пісні раніше, мені подобається його голос. І пишу для нього пісню, на яку він напише український текст. Він буде моїм гостем на концерті до святкування Дня Києва 26 травня 2019 року. Ми виступатимемо з симфонічним оркестром.

ВІ: – Які ще плани у вас на найближчий час пов’язані з Україною?

– Ми готуємо великий проект з Національною оперетою України. Це буде прем’єра балету на мою музику, вона відбудеться наступного року.

ГМ: – Ми чули, що у вас вдома зберігається Декларація про незалежність України, підписана Леонідом Кравчуком ще до проголошення незалежності Української держави. За яких обставин це відбулося?

– Я був у великому турі по республікам Радянського Союзу. І я отримав цей подарунок від Леоніда Кравчука у червні 1991 року (незалежність України було проголошено 24 серпня 1991 року, двома місяцями пізніше – ред.).

Минулого року я показав цю Декларацію послу України у Франції. Він був просто шокований.

Слухайте більше в ефірі Радіо Промінь!

 

Матеріал підготувала Анастасія Руссу