Українські вчені створили батончики з цвіркунів

Українські вчені створили батончики з цвіркунів

В лабораторії кафедри технології харчування Сумського національного аграрного університету виготовили протеїнові батончики на основі борошна з перемелених цвіркунів. Про це в ефірі День Про розповіла одна з авторів проекту – Вікторія Каблюк.

Вона пояснила, що цвіркуни у складі протеїнових батончиків складають значну частку поживних речовин.

"У комахах, як ми знаємо, є кальцій, залізо, вітамін В12, а також корисні жирні кислоти. А найбільше у комахах білку, який необхідний кожній людині. Ось чому цей продукт буде актуальним, наприклад, для спортсменів, які завдяки білку нарощують м’язи, для схуднення ці батончики також будуть актуальними", – пояснила авторка.

Борошно з цвіркунів науковці придбали на інтернет-сайті Amazon. Як стверджує Вікторія Каблюк, відчути його смак в готовому продуктів практично неможливо.

"Це борошно взагалі прийшло до нас з Америки. Ми знаємо, що там виготовляють вже дуже велику кількість продуктів з нього, використовують у приготуванні печива, хліба. Також борошно з цвіркунів додають при виготовленні макаронних виробів, навіть при виготовленні ковбасних і м’ясних виробів для вегетаріанців", – розповіла дівчина.

Батончики з цвіркунів стали темою магістерської роботи Вікторії Каблюк. Дівчина планує проваджувати подібні проекти в Україні й надалі для подолання світового білкового дефіциту.

Раніше науковці Сумського національного аграрного університету вже презентували штучне сало, зроблене з рослинного масла й желатину.

Матеріал підготувала Анастасія Руссу