Кураторка виставки "Курбас. Нові світи": це моя спроба пояснити людям режисера Курбаса

Кураторка виставки "Курбас. Нові світи": це моя спроба пояснити людям режисера Курбаса

Кураторка виставки "Курбас. Нові світи" пояснила особливість Леся Курбаса як режисера. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" режисерка Вірляна Ткач та композитор Роман Григорів  розповіли про виставку "Курбас. Нові світи" та оперу "Ґаз".

"У Леся Курбаса дуже цікаві режисерські поняття. Він справді цікавий як режисер. Ця виставка ─ це моя спроба пояснити людям, які не займають театром, які не займаються режисурою, що зробив Лесь Курбас", ─ зазначила кураторка виставки Вірляна Ткач.

Режисерка розповіла, що особливість Леся Курбаса як режисера полягає в тому, що він у своїх виставах використовує рух.

"Ми взяли три вистави з його київської експериментальної фази. Особливості вистав Леся Курбаса полягають в тому, як він вживає рух у виставі "Ґаз", щоб людина могла грати більше, ніж нову дійову особу. Через рух актори на сцені виходять як робітники, перетворюються на машини, на яких вони працюють, перетворюються на той газ, який вони виробляють, що стає нестабільний, вони як група вибухають, мов той завод, на якім він виробляється, і тоді лежать, як жертва. Така серія перетворень є надзвичайною в театрі, особливо в 1923 році", ─ пояснює Вірляна Ткач.

Композитор Роман Григорів прокоментував, що "опера "Ґаз" не є реконструкцією. Це швидше трансформація минулосторічної теми. Ми настільки натхненно над нею працювали, що думаємо про продовження цієї історії. Ми хотіли б зробити з цього повноцінну оперу. Те, що було вчора в Мистецькому арсеналі, це, фактично, тизер до того, що планується".

Нагадаємо, зараз у Києві в Мистецькому арсеналі проходить виставка "Курбас. Нові світи", присвячена видатному українському режисеру-новатору Лесю Курбасу, який у 1920-х роках працював у Києві та Харкові й своїми експериментальними виставами змінив уявлення про театр.

Прослухати
повну версію розмови.