Росія фінансує свою розвідувальну мережу з офшорів — ветеран розвідки

Росія фінансує свою розвідувальну мережу з офшорів — ветеран розвідки

Росія фінансує діяльність своєї розвідувальної мережі в країнах Заходу з офшорів, стверджує генерал-лейтенант, ветеран зовнішньої розвідки Василь БогданПро це він заявив в ефірі Українського радіо в програмі Сьогодні.Вдень.
 
“Те, що ми зараз спостерігаємо, є результатом масованої ешелонованої роботи спецслужб Російської Федерації: військової розвідки, Служби зовнішньої розвідки і ФСБ у складі якої є розвідка з території, з тим, щоб створити відповідні позиції впливу.  Для цього, є така інформація, створені потужні фінансові ресурси. З 1992 року Росія вивела в офшори близько 10 трлн дол. Ці кошти звичайно йдуть на те, щоб корумпувати еліту та створювати позиції, легальні та нелегальні агентурні мережі”, — зазначив Богдан. 
 
За його словами, те, що західні партнери зрозуміли  загрозу з боку Росії, є позитивом для України.
 
“Після подій в Солсбері західний світ нарешті зрозумів, що Росія повернулася до агресивних методів розвідувальної діяльності. Прозріння Заходу нарешті відбулося і це в інтересах України”, — вважає експерт.
 
Нагадаємо, 9 листопада в австрійському місті Зальцбург затримали відставного полковника збройних сил Австрії за підозрою в зборі розвідданих для Москви. Колишній офіцер, нині пенсіонер, в період своєї служби в австрійській армії близько 20 років займався шпигунством на користь Росії. 
 
Крім того, на початку жовтня влада Нідерландів оголосила про висилку в квітні 2018 року чотирьох росіян, які планували здійснити кібератаку на Організацію із заборони хімічної зброї.
 
Після цього США висунули звинувачення сімом росіянам у спробі втручання у роботу мереж великих міжнародних організацій, таких як Антидопінгове агентство, Організація заборони хімічної зброї, Міжнародна асоціація легкої атлетики, FIFA та інші.
 
Слідом за США та Нідерландами зовнішню розвідку Росії у кібератаках звинуватили Німеччина та Канада. 
 
Слухати повну версію.