Податок на виведений капітал зменшить корупційні ризики — експерт

Податок на виведений капітал зменшить корупційні ризики — експерт

Впровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток заборонить ДФС перевіряти фінансовий результат підприємств. Про це в ефірі Українського радіо в програмі Економ-варіант розповів старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна, головний фахівець з податкової реформи Реанімаційної Володимир Дубровський.
 
“У податкової зникнуть підстави перевіряти так званий фінансовий результат, тобто прибутки підприємств. Саме ці перевірки є для підприємств найстрашнішими, бо прибуток — це така річ, якою дуже легко маніпулювати і приколупатися до того розрахунку, який є. В податку на виведений капітал обкладаються не розрахований прибуток, а конкретні операції, які можна простежити, тому він мінімально вразливий для корупції. Це все одно, що спрощена система (оподаткування — ред.) для великого бізнесу”. 
 
Нагадаємо, 4 липня президент України зареєстрував у Верховній Раді проект закону №8557, що  передбачає заміну з 1 січня 2019 року податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал. Законопроект викликав критику з боку Міжнародного валютного фонду, оскільки в короткостроковій перспективі призведе до зниження доходів українського бюджету. 
 
Слухати повну версію.