Електронний кабінет забудовника може сприяти створенню е-кабінету для українців — Лобойко

Електронний кабінет забудовника може сприяти створенню е-кабінету для українців — Лобойко

Найближчим часом запрацює Електронний кабінет забудовника, до якого мають бути підключені всі реєстри. Така система має на меті мінімізацію участі чиновників у дозвільних процедурах і зниження рівня корупції в будівельній галузі. Про перспективи цього ресурсу та електронної демократії загалом в ефірі Ранок Про розповів Сергій Лобойко, голова центру розвитку інновацій, голова ГО «Електронна демократія»

 

На фото: Сергій Лобойко. Ресурс: city-adm.lviv.ua

 

Про досягнення України на ниві відкритих даних

– За останній рік Україна (увійшла – ред.) в топ-20 країн у світі у рейтингу відкритих даних.

Зараз дуже активно розвиваються різні електронні сервіси, електронне урядування, їх сотні. І це (Електронний кабінет забудовника – ред.) – один з них.

Вже створений, до речі, електронний кабінет киянина, який при інтеграції дає можливість чітко ідентифікувати, що це не якийсь зловмисник, і який дає можливість підключитися до конкретного сервісу и і отримати послуги і таке інше.  Якщо за таким же принципом буде розвиватися і даний сервіс (Електронний кабінет забудовника – ред.), і він буде інтегрований з іншими сервісами держави, то це круто.

 

По темі: Заявку на оформлення біопаспорта відтепер можна заповнити онлайн — Соколюк

 

Про можливості Електронного кабінету забудовника та його перспективи

– Зараз ми маємо ініціативу, її важко оцінювати, тому що ми не бачили технічного завдання, як буде виглядати безпосередньо це рішення. Але сама запропонована концепція – це прогресивний крок вперед.

Наскільки я зрозумів, поки що мова йде про дозвільну частину, а не користувацьку. (Тобто зараз вільного доступу користувачів до інформації про забудовників ­ не планується – ред.) Але як логічний наслідок формування такої бази даних, по ідеї, це має бути саме реєстр добросовісних забудовників, одночасно. І це буде важлива суспільна користь від цього.

Є корупція, будуть сто відсотків намагатися зупинити цей проект, або зробити якось так, щоб якийсь чиновник міг усе-таки мати свою роль (в прийнятті рішень і видачі дозволів – ред.).

 

По темі: Віктор Нестуля: у DOZORRO ми поєднали машину і людину

 

Про майбутнє електронної демократії

– В принципі на порядку денному стоїть те, що у нас в Україні має утворитися такий електронний кабінет громадянина України, до якого мають бути інтегровані всі інші сервіси, і забезпечена повна інтероперабельність цих сервісів.

Тут треба відзначити, що держава переходить від того, що у нас зоопарк різних сервісів розвивається в Україні, і кожен щось пише,(до об’єднання сервісів та їх взаємодії – ред.). До того ж, вона намагається запроваджувати певні стандарти.

 

По темі: Коста Ваєнас: Світ стає все більше цифровим

 

Нагадаємо, проект створення Електронного кабінету забудовника було анонсовано на відкритій дискусії Міністерства регіонального розвитку та Державної архітектурно-будівельної інспекції з представниками будівельної галузі і профільними асоціаціями.

З жовтня в Україні працює онлайн-платформа "Прозора ДАБІ", де розміщується інформація про планові та позапланові перевірки об’єктів будівництва. Також цей ресурс  надає можливість відслідковувати процес видачі дозвільних документів на будівництво або відмов у їх видачі.

 

Слухай більше в ефірі Радіо "Промінь"!

 

Фото pixabay.com

 

Матеріал підготувала Анастасія Руссу