Депутати виступають проти підвищення цін на газ

Депутати виступають проти підвищення цін на газ

Депутати виступають проти підвищення цін на газ. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" член депутатської фракції Політичної партії "Народний фронт" Ігор Алексєєв, член депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Олексій Рябчин та представник фракції Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Чижмарь пояснили, чому вони проти цього кроку уряду.

Олексій Рябчин зазначив, що "уряд не здатен запровадити економічне зростання. Саме тому і проблеми "євроблях", проблеми з тарифами, оскільки у людей банально немає грошей, чим платити. Економіка не працює. Коли беруться гроші в МВФ, запускається економіка. А в нас це не робиться".

Він додав, що необхідно збільшити видобуток власного газу в Україні.

"Перехід від однієї тарифної моделі, до якої пропонує повернутися лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, полягає в тому, що газ власного видобутку йде до людей. Газ — це політична відповідальність. По-перше, треба зробити лічильники, щоб люди платили за лічильниками, а не за квадратними метрами. Тобто людина платить за те, що вона спожила. По-друге, це енергозбереження. По-третє, це регуляція. І найголовніше — збільшення видобутку власного газу", — вважає Олексій Рябчин.

Ігор Алексєєв наголосив на тому, що "щодо ціни на газ, принципово важливою є річ, що ті, хто не захищені і не можуть оплачувати цю суму повинні були бути забезпечені субсидіями. Це відповідальність уряду. Уряд повинен знайти гроші і забезпечити всіх, кому ця допомога потрібна. Якщо уряд в цьому питанні не буде справлятися, хоча попередні роки показують, що уряд, виходив з цієї ситуації, будуть питання до уряду".

Юрій Чижмарь акцентував, що рішення про підняття цін не може бути прийнято, оскільки відповідальність уряду не можна перекладати на простих громадян.

"Ми ініціювали це питання для того, щоб зупинити підвищення цін на газ на противагу міжнародному валютному фонду, який практично цією вимогою поставив уряду Гройсмана двійку за реформи, тому що він не зміг замінити фінансові інструменти для того, щоб не зачіпати ціни на газ. Я так розумію, що уряд хоче просто перекрити проблеми субсидіантами та іншими дірками в бюджеті за рахунок підняття ціни на газ. Це не може бути прийнято, оскільки огріхи уряду не можуть перекладатись на плечі громадян. На сьогодні, уряд не готовий йти на поступки, але поки ми достеменно все обговоримо, треба заморозити рішення про підняття ціни на газ", — вважає представник Радикальної партії.

Нагадаємо, в Україні з 1 листопада ціна на газ для населення злосла на 23,5% - до 8549 гривень за тисячу кубометрів. В уряді це підвищення назвали "вимушеним кроком", це пов'язано з вимогою МВФ прирівняти ціни на газ для населення до рівня цін для промисловості. Група депутатів вимагає мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги і скасування постанови про підвищення цін на газ для населення.

Читайте також: Місія МВФ вивчатиме збалансованість українського бюджету на наступний рік — експерт

Прослухати повну версію розмови.