Щербак: у США я нагадав про долю Сенцова

Щербак: у США я нагадав про долю Сенцова

Письменник, дипломат, голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Щербак, якого нещодавно нагородили премією фундації Антоновичів в США, в ефірі радіо "Культура", в авторській програмі Михайла Слабошпицького "Прем’єра книги", розповів про поїздку та американо-українські взаємини.

"Візит був комбінований. Спочатку я прилетів до Нью-Йорку й виступив в інституті Гаррімана при Колумбійському університеті. Прочитав лекцію для студентів і викладачів, яка називалася одноіменно з моєю книгою "Україна в епіцентрі світового шторму",  — поділився Юрій Щербак.

За його словами, перед американською аудиторією він розповів про події в Україні.

"Я підкреслив антиукраїнський та расистський характер ведення війни, тому що там, де ступає нога російського окупанта, нищать все українське...Треба означити, що характер окупації незвичайний: тому що є не для здобуття ресурсів, а відбувається заради винищення всього українського. Я нагадав долю Сенцова: сидіти в Ямало-Ненецькому окрузі, за Полярним колом за ніщо, за те, що вважаєш себе українцем", — додав дипломат.

Крім того, Щербак говорив, що на американо-українські взаємини вплинуть вибори в Україні, тому що буде відомо, який вектор обере Україна далі.

Юрій Щербак підкреслив оптимістичний настрій щодо наших стосунків зі США.

Нагадаємо, що премія фундації Антоновичів щорічно надається за літературознавчі та літературні твори українською мовою.