Для України будь-які санкції щодо Росії мають позитивне значення — аналітик Білецький

Для України будь-які санкції щодо Росії мають позитивне значення — аналітик Білецький

Для України будь-які санкції щодо Росії мають позитивне значення, переконаний міжнародний аналітик Українського радіо Михайло Білецький. В ефірі Українського радіо він прокоментував підсумки проміжних виборів в США, санкції проти Ірану та відносини з Росією.

Про підсумки проміжних виборів в США

"Термін каденції американського конгресу складає 4 роки, і відповідно один раз на 2 роки вони проводять вибори. Цей час співпадає з половиною терміну президентства. Тому вони і називаються "проміжними". Американці цього разу не здивували. Демократи завоювали палату представників, нижню палату конгресу. Сенат за собою отримали республіканці. Це своєрідний баланс, який американські виборці зробили цього року.

Новий склад конгресу, який був обраний, має зібратися на перше засідання в січні наступного року. Тоді і почнеться відлік нової ери, як зазначають журналісти.

Відносно України, в Сполучених Штатах є група друзів України в конгресі. Ключові фігури, які з 70-х років є ініціаторами цієї групи, лишилися.  Голос України в цьому законодавчому органі так чи інакше, але буде лунати".

Про санкції проти Росії

"В бік зменшення ці санкції не повернуть. Для України будь-які речі, пов’язані з санкціями проти Росії, мають позитивне значення. Основне, щоб цей тиск тривав, щоб єдиним фронтом виступали Сполучені Штати і Європейський Союз, і щоб цей санкційний список розширювався".

Про санкції щодо Ірану

"Сполучені Штати давно вже претендували на роль експортера нафтопродуктів. Якщо Сполучені Штати зроблять тотальну блокаду іранської нафти, яка є третьою в світі на ринку, це буде дуже відчутно для всіх".

Нагадаємо, що 6 листопада відбулися проміжні вибори в Сполучених Штатах. Крім того, Сполучені Штати планують запровадити нові санкції проти Росії.

Прослухати повну версію розмови.