Створення комісії у справі Гандзюк частково зніме проблему недовіри до влади — Фесенко

Створення комісії у справі Гандзюк частково зніме проблему недовіри до влади — Фесенко

Створення тимчасової слідчої комісії для контролю за розслідуванням справи Гандзюк частково усуне проблему недовіри до влади. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі  Сьогодні.Зранку висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.
 
"Створення парламентської комісії, можливо трошки зніме проблему недовіри. Але як свідчить досвід роботи таких комісій, може відбутися розкол всередині, можливо депутати пересваряться між собою. Наприклад, як вже бувало в нас, будуть дві версії всередині однієї комісії. Але якщо керівнику комісії вдасться утримати відносну нейтральність, довести якісь нові факти і хоча б частково відновити довіру до розслідування, це вже буде певний результат. Зараз треба зняти агресію і взаємну конфліктність, яка, на мій погляд не сприяє розв'язанню проблеми, а тільки її загострює”, — зазначив Фесенко.
 
Водночас політичний експерт, публіцист Костянтин Матвієнко зазначив, що події, які розгорталися навколо процесу створення комісії, підштовхують до висновку, що  система влади в Україні має бути перезавантажена. 
 
"Суспільство має справу з власною похідною. Влада — це похідна від суспільства і наше дзеркало. Спасибі парламентаріям, що вони демонструють нам, хто ми є насправді. Очевидно, що ця демонстрація підштовхує до єдиного висновку — перезавантаження. На сьогодні та система влади, яка існує, не може бути відповідальною перед суспільством. Вона не є ефективним механізмом суспільства щодо покращення власного буття. Отже, ця влада, не по персоналіях, а по системі, має піти у небуття і перезавантажена на абсолютно нових засадах", — вважає Матвієнко.
 
Раніше сьогодні Верховна Рада України вирішила створити тимчасову слідчу комісію для контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів. 
 
До того Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що подасть заяву про відставку. Доповідаючи в парламенті про розслідування справи Гандзюк, він зазначив, що не збирається терпіти втручання у хід слідства і не може допустити "двовладдя в країні, коли правоохоронну систему знищують бездоказово, навіть за розкриті злочини".
 
Слухати повну версію програми.