Туреччина передала Росії список українських політв'язнів — Цеголко

Туреччина передала Росії список українських політв'язнів — Цеголко

Туреччина передала Росії отриманий від України список осіб для звільнення з російських в'язниць.

Про це після переговорів з президентом України Петром Порошенком повідомив Президент Туреччини Тайїп Ердоган, написав у Фейсбук прес-секретар президента Украини Святослав Цеголко.


За словами Цеголка, глава української держави заявив, що порушуватиме питання звільнення українських політв'язнів і під час наступних поїздок до Фінляндії та Франції.

Нагадаємо, раніше за посередництва Туреччини випустили на волю кримських політв’язнів Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза.

У жовтні 2017 засуджених в анексованому Росією Криму лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова передали Туреччині. За неофіційною інформацією, домовленість про передачу Чийгоза й Умерова була досягнута під час зустрічі президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана і президента Росії Володимира Путіна.

Ахтема Чийгоза було арештовано 29 січня 2015 року. Його звинуватили в організації масових заворушень. 11 вересня російський суд у Криму присудив йому 8 років колонії суворого режиму.

Ільмі Умерова затримали у травні 2016 співробітники ФСБ в Криму. Спецслужби Росії порушили проти нього кримінальну справу за публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації. 27 вересня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.