Смерть Гандзюк: небайдужі по всій Україні вийшли на мітинги

Смерть Гандзюк: небайдужі по всій Україні вийшли на мітинги

На мітинги по всій Україні вийшли люди через смерть радниці мера Херсона Катерини Гандзюк, яку у липні облили кислотою. Зокрема, в Києві мітинг-реквієм розпочався під будівлею Міністерства внутрішніх справ з вимогою покарати винних в її смерті. Про це повідомили на сторінці Руху "Чесно" в Facebook.
 
Акції також відбуваються в інших містах.
 
“На акцію "ЇЇ ВБИЛИ" сьогодні ввечері виходять міста України. Наразі відомо: Львів, 19:00. Біля Ратуші. Харків, 19:00, обласне управління МВС. Дніпро, 19:00, обласна управа. Луцьк, 19:00, обл МВС Київ, 19:00, МВС на Богомольця. Одеса, 20:00, ГУ НП", – йдеться у повідомленні.
На фото: активісти зібралися біля будівлі МВС. Джерело: група в ФБ
 
Як повідомляється у групі в Facebook "Хто замовив Катю Гандзюк?", мітинг також розпочався на площі Свободи в Херсоні.
 
“Не пробачимо. Не замовкнемо. Не перестанемо вимагати правди”, — зазначається в анонсі мітингу.
 
Сьогодні стало відомо, що в одній із київських лікарень померла радник мера Херсона та в.о. керуючої виконавчого комітету міської ради Херсона Катерина Гандзюк. Активістку 31 липня облили кислотою, внаслідок чого вона отримала опіки близько 30% тіла, їй зробили 11 операцій.
 
Пізніше сьогодні речниця Генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила, що “у зв’язку із нововиявленими обставинами поліція перекваліфіковала провадження зі спроби вбивства на умисне вбивство".
 
Таким чином, тепер кримінальне провадження розслідується як закінчений злочин — за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, скоєне групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення). 
 
                                                           Гандзюк про напад
 
Близько місяця тому Катерина Гандзюк записала відеозвернення, у якому розповіла, що їй досі невідомий замовник нападу на неї. Вона наголосила на безкарності нападів на активістів. 
 
“Гандзюк – це не просто прізвище. Це прізвище серед 40 інших прізвищ у нападів, які сталися протягом останніього року», – наголошувала активістка. — “Я точно знаю, що я виглядаю зараз набагато краще, ніж виглядають в Україні справедливість і правосуддя. Тому що їх сьогодні не лікує ніхто…»
 
За підозрою у нападі на активістку затримано 5 осіб: Сергія Торбіна, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського і Микиту Грабчука. Всі вони є учасниками бойових дій на сході України в складі добровольчих формувань, зокрема Української добровольчої армії. Торбіна і Васяновича нагороджено орденами «За мужність» III ступеня.
 
Горбунова, Васяновича і Вишневського суд відпустив під домашній арешт. Торбіну ж 17 жовтня продовжили арешт ще на 2 місяці. Його підозрюють в організації замаху. За матеріалами слідства, саме Торбін давав вказівки Горбунову, Васяновичу, Грабчуку та Вишневському щодо здійснення нападу на активістку.
                                                        Чим займалася Гандзюк?
 
Катерина Гандзюк з 2010 року працювала в громадській організації «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос». У 2012-му стала співзасновницею агенції громадської журналістики "МОСТ", яка публікувала антикорупційні розслідування щодо влади Херсонської області. 
 
Після анексії Криму та з початком бойових дій на Донбасі активістка допомагала переселенцям. Працювала помічником в управлінні Верховного комісара ООН з питань біженців в Херсонській області. Як волонтер, фахівець, менеджер Катерина Гандзюк попрацювала в Фундації підтримки громадської активності, Міжнародній організації з міграції, Фонді народонаселення ООН в Україні та Міжнародном Фонді "Відродження". 
 
Після Революції гідності активістка працювала у передвиборчому штабі Володимира Миколаєнка, який згодом переміг і став мером Херсона. Гандзюк до 2015 року була членом партії "Батьківщина", але в 2015 році вийшла з партії разом з Миколаєнком.
 
У вересні 2017 року Гандзюк публічно звинуватила начальника управління захисту економіки Нацполіції в Херсонській області Артема Антощука у вимаганні хабаря від працівників міської ради.  Антощук подав позов проти Гандзюк. Суд частково задовольнив позов.
 
28 липня вона опублікувала інформацію, що в Херсоні створювали проросійські органи самоврядування, за якими стояли люди, що в 2014 році збирали проросійські мітинги й озброювали тітушок, а також  вербували бійців для угруповань "ДНР" і "ЛНР". Також активістка регулярно критикувала українських правоохоронців за бездіяльність в боротьбі із сепаратизмом.  
 
Матеріал підготував Роман Кот
 
ФОТО: Рух "Чесно"