Публічно зміни в Конституцію щодо Криму будуть обговорюватися в березні - Марченко

Публічно зміни в Конституцію щодо Криму будуть обговорюватися в березні - Марченко

В ефірі радіо "Культура" гість студії Микола Марченко - фахівець з конституційного права,  говорив про Конституцію 1996 року, про гібридну агресію, яка була ще тоді та про те, як тепер в Конституції буде прописане питання кримської автономії.

 

"На сьогоднішній день конституційна комісія ще не розробила змін по Криму. Є дискурс між членами комісії та представниками публічної влади. Загалом зміни будуть стосуватися статусу кримських татар як національних меншин та питанню: якою ж має бути автономія — територіальною чи національно-культурною. За інформацією, якою я володію, проект змін в публічному дискурсі буде обговорюватися десь в березні 2019 року", - заявив Микола Марченко.

 

Експерт говорив про те, що ситуація щодо відсутності кримських татар в розділі Конституці про Крим мала історичний контекст. Сам розділ був просунутий лівою більшістю, дефекто - ФСБ Російської Федерації. Крім того, Микола Марченко згадує позицію Слави Стецько, який в момент створення Автономної республіки Крим наголошував на тому, що потрібно просто зробити Кримську область із законодавством про статус національних меншин. Тоді, говорить експерт, було б менше адміністративного впливу Росії на Крим, й історія могла б повернути інакшим шляхом.

 

Як відомо, Конституційна комісія розробляє поправки до Основного закону України щодо статусу Криму.

 

Прослухати детальніше можете за посиланням