Останніми роками між Україною та Білоруссю була "дипломатія по замовчуванню", - політолог Геннадій Максак

Останніми роками між Україною та Білоруссю була "дипломатія по замовчуванню", - політолог Геннадій Максак

25-26 жовтня у Гомелі відбувається Перший форум регіонів Білорусі та України. Сьогодні у форумі візьмуть участь та проведуть переговори президенти Білорусі та України Олександр Лукашенко та Петро Порошенко. Головний акцент під час перемовин вони зроблять на питаннях розвитку торгівлі, економічного та інвестиційного співробітництва.

Які камені спотикання можуть бути у цих зустрічах, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" голова Ради зовнішньої політики "Українська призма" Геннадій Максак.

Геннадій Максак: перший форум - це завжди добре, це ще один майданчик, де ми можемо обговорити питання, які нас пов'язують - економіка, культура, регіональні зв'язки та багато іншого. Інший плюс форуму - можливість зустрітися президентам на вищому рівні, адже Петро Порошенко має робочий візит, тобто це дійсно та можливість, коли можливі офіційні зустрічі, але ми можемо говорити, що ще будуть окремі зустрічі у форматі один на один, які будуть присвячені не тільки економіці, а питанням, наприклад, безпеки, тому це однозначно позитивний формат, з обох боків було зроблено багато роботи, аби форум запрацював.

Що нині важливо для Білорусі у стосунках з Україною?

Геннадій Максак: у нас останніми роками була "дипломатія по замовчуванню", коли не говорили про політику, частіше всього про економіку. У свій час ми виходили на пік торгівлі - до 8 мільярдів доларів США товарообігу між країнами. Наразі заявлена мета, щоб відновити такий товарообіг між країнами. Але, на жаль, питання політики завжди були поза рамками спільних офіційних консультацій.

Нам дуже важливо обговорити постачання палива з Білорусі в Україну, адже Білорусь виробляє досить якісне паливо, у них модернізовані НПЗ. Це стратегічно важливо для нас навіть у питаннях безпеки, адже під час гострої фази війни на Донбасі Білорусь допомагала нам з паливом для літальних апаратів, адже вони використовують специфічне паливо - авіаційне паливо та гас.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по будня з 13.00 до 15.00!