Якщо США вийдуть з договору про ракетне роззброєння, у Росії розв'яжуться руки, - дипломат Ярослав Войтко

Якщо США вийдуть з договору про ракетне роззброєння, у Росії розв'яжуться руки, - дипломат Ярослав Войтко

Чи поховає нова гонка ядерних озброєнь путінську Росію, прокоментував в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" дипломат, експерт-міжнародник Ярослав Войтко.

Ярослав Войтко нагадав, що у грудні 1987 року було укладено договір про знищення ракет малої і середньої дальності, про який зараз йдеться, з нього в односторонньому порядку хочуть вийти США.

Ярослав Войтко: що це буде означати для світу ми поки що не знаємо, але можемо тільки здогадуватися... Пригадаємо початок тих років, коли ці ракети розміщувалися у Європі, які були страшні демонстрації в Західній Європі, мітинги у колишньому Радянському Союзі, при владі був Андропов, думали що ось-ось розпочнеться війна. Тоді знайшовся вихід із ситуації у вигляді договору.

Тепер ситуація може розвиватися так: якщо США в односторонньому порядку вийдуть з цього договору, тоді розв'яжуться руки у Росії, вони зможуть розміщувати ракети, які були скорочені і ліквідовані. Якщо почнеться розміщення таких ракет, ми не можемо казати про те, що світ стане безпечнішим. Йдеться про те, що ті ракети були наземного базування, їх зараз немає, бо були знищені. Хоча сьогодні можна певною мірою погодитися з радником президента США з нацбезпеки Джоном Болтоном, який днями був у Москві і заявив, що "договір застарів і в даний час існує нова стратегічна реальність".

Нагадаємо, загалом СРСР, за договором, мав знищити 1752 ракети, США - 859. До червня 1991 року СРСР ліквідував 1846 ракетних комплексів (із них близько половини - виготовлені ракети, що не були на бойовому чергуванні), США - 846 комплексів.

 

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по будня з 13.00 до 15.00!