У Криму немає справедливого правосуддя у політично мотивованих справах (аудіо)

У Криму немає справедливого правосуддя у політично мотивованих справах (аудіо)

Стандарти справедливого правосуддя не дотримуються у політично мотивованих справах в анексованому Криму.

Такі результати відвідування понад 170-ти судових засідань, що проходили в період з 2016 по 2018 роки, оприлюднили сьогодні у Києві представники міжнародної групи, до складу якої входили експерти з 6 правозахисних організацій України та Молдови. Зокрема, як розповів виконавчий директор Освітнього Дому прав людини в Чернігові Сергій Буров, під час судових процесів сторона захисту була у нерівних умовах зі стороною звинувачення.

Ахтем Чийгоз — заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу. Наприкінці січня 2015 року його було затримано представниками силових структур російської окупаційної влади. Йому інкримінували організацію масових заворушень. У вересні 2017 року Верховний суд анексованого Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. Наприкінці жовтня того ж року Чийгоз разом з іншим кримськотатарським політв’язнем Ільмі Умеровим були видані Туреччині та звільнені від відбування покарання.

Кримський фермер Володимир Балух був затриманий російськими силовиками у грудні 2016 року. Начебто знайшли на горищі його будинку боєприпаси. Чоловіка засудили на п’ять років, за двома статтями. Йдеться про зберігання зброї і нібито побиття начальника СІЗО. Захист переконаний: Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!