Злочини трудової експлуатації дуже важко довести, - правозахисниця Катерина Черепаха

Злочини трудової експлуатації дуже важко довести, - правозахисниця Катерина Черепаха

18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

Цей день був започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища. За оцінками Міжнародного центру із запобігання злочинності ООН, щорічний грошовий обсяг за цей злочин становить 30 мільярдів доларів США на рік, що робить його другим за величиною прибутків після торгівлі наркотиками.

Про трудову експлуатацію розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" віце-президентка Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла-Страда Україна" Катерина Черепаха.

В Україні за 20 років жертвами торгівлі людьми стали майже 15 тисяч осіб, зазначають у Міжнародній організації з міграції. Яких масштабів ця проблема досягла в Україні?

Катерина Черепаха: це не остаточна цифра, адже людей, які стали жертвами торгівлі людьми набагато більше: багато людей не звертаються по допомогу або не знають куди звернутися. Якщо говорити про цю проблему в Україні, на жаль, торгівля людьми є. Торгівля людьми з метою трудової експлуатації зростає, у суспільстві почали більше звертати на це увагу, більше людей почали звертатися по допомогу, отже стало більше інформації про це, показники звернень зростають.
     
Існує чимало різноманітних видів експлуатації в ситуації торгівлі людьми: трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусове жебрацтво. Як перевірити, що з цих випадків - торгівля людьми?

Катерина Черепаха: існує багато форм трудової експлуатації, вони можуть поєднуватися, кожну окремо можна розбирати, але є певні фактори, які вказують, що вони можуть бути віднесені до категорії торгівлі людьми, - повинен бути умисел, компонент отримання наживи. Дуже важко ідентифікувати, зібрати свідчення, докази таких випадків, які відбуваються, наприклад, на непідконтрольних Україні територіях.

 

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!