Для амністії капіталу потрібно встановити правила гри, які виконуватимуться, - вважає експерт

Для амністії капіталу потрібно встановити правила гри, які виконуватимуться, - вважає експерт

Під час річних зборів МВФ та Світового банку було презентувано Індекс людського капіталу. Індекс охоплює 157 країн, Україна посіла 50 місце. У Світовому банку стурбовані, якими будуть їх темпи в наступні роки. Темп реформ та співпраця з МВФ визначать темпи зростання української економіки.

Директорка Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен зазначила в інтерв'ю одному з українських ЗМІ, що за такого росту ВВП Україні знадобиться багато років, аби наздогнати європейські країни.

Про мораторій на продаж земель, популізм, амністію капіталу і небезпечність податку на виведений капітал розмірковував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" економічний експерт, оглядач журналу "Український тиждень" Любомир Шавалюк.

Любомир Шавалюк: податок на виведений капітал зменшує надходження, але якщо ми знайдемо компенсатори, це перетвориться з популістського заходу в цілком здорову ідею. Але ця ідея потребує належної реалізації.

Що стосується амністії капіталу, для цього потрібно встановити нові правила гри, яких будуть дотримуватися всі, також потрібно забезпечити виконання цих правил. Доки цих правил немає, якщо відбудеться амністія капіталу, продовжиться розкрадання, вивезення капіталу і так далі. Потім знову потрібно буде амністувати капітал. Без створення належних інструментів реалізації правил гри цей крок просто недоцільний.

Що стосується мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, він стримує інвестиції в сільське господарство України, але потрібно зауважити, ще не тільки мораторій стримує інвестиції. Взагалі, земельна реформа в країні дуже далека від кінця. Є багато нюансів, які ще не зроблені - наповнення земельного кадастру, регулювання проблемних питань.. знімати мораторій без вирішення цих питань дуже складно, тому що за умов стану судів в Україні може початися дуже багато хаотичних процесів. Тому це потрібно врегулювати, і тоді якнайшвидше знімати мораторій а продаж земель сільськогосподарського призначення, щоб залучити інвестиції і пришвидшити темпи розвитку економіки.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!