Безвізовий режим замість подвійного громадянства

Безвізовий режим замість подвійного громадянства


Чи слід дозволити українцям подвійне громадянство? Як бути з представниками влади? Про що свідчить міжнародний досвід? В ефірі Українського радіо говоримо з аналітикинею громадської організації "Європа без бар’єрів" Катериною Кульчицькою.
 
Якщо ми говоримо про людей, які не є держслужбовцями, де вони знаходять цю інформацію про отримання паспорта?
 
Катерина Кульчицька: Тут є багато каналів інформації, коли мова йде про доволі вигідну для деяких осіб так річ як подвійне громадянство. Не будемо забувати, набуваючи громадянство країни європейського союзу, відкривається пряма дорога до ринку праці, до більшої заробітньої плати, до соціальних виплат, моливо, навіть більшої пенсії. Зрозуміло, що це вигідно і знайти цю інформацію доволі легко було: це коли люди між собою ділилися інформацією, але з'явилися фірм-посередників, де вони рекламують, що за рік ви отримаєте громадянство іншої країни. І ми бачимо, що візові центри не завжди займалися легальним оформленням віз, вони починають переформатовуватися на оформлення посвідок на постійне проживання, громадянство. Одразу можу сказати, що більшість з них шахрайницькі.
 
 
Зараз почали перевірку чиновницьких рядів. За законом обмежується його діяльність, тобто держслужбовця просто знімають із посади, чи передбачені ще якісь санкції?
 
Катерина Кульчицька: Санкцій наразі не передбачено. Тут інша справа, на скільки цій людині після такого розголосу, який відбувається щодо неї, а це часто людина, яка пропрацювала досить багато років і має спеціалізацію тільки у цій справі. Для конкретної людини це може бути трагедією. Тому я думаю, це є певною превентивною функцією для тих, хто замислюються на цим.
Ми маємо приклад Молдови, як можуть користуватися можливістю отримати громадянство іншої країни, то після запровадження безвізового режиму кількість осіб, які хотіли б отримати паспорт іншої країни, знизилося. Все ж таки наш безвізовий режим, який діє більше року, дає можливості подорожувати, дає можливості знайти роботу легально. І я закликаю людей, які думають над цим, обирати легальні способи.
 
Послухати повну версію
 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.00!