Олександр Леонов: Україні, безумовно, потрібно переходити на нові стандарти зберігання зброї

Олександр Леонов: Україні, безумовно, потрібно переходити на нові стандарти зберігання зброї


 Історія з вибухами боєприпасів на складах України сьогодні поповнилася ще одним запасом.  І це дуже прикро. Здається, що ми зробили висновки, покарані винні і це більше не повториться. В ефірі Українського радіо Леонов Олександр, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», аналізував подію.
 
І ось це стається знову починаємо допитуватися: а в чому причини? а чому так стається? а хто винен і, на решті, на скільки це є збитковим для нашої країни?
 
 
Олександр Леонов: Так, безумовно, прикро, що стаються вибухи на складах. Але тут варто сказати, на жаль, вони відбувалися і в довійськовий період. Це притаманно не тільки Україні. На превеликий жаль ми маємо залишки радянської армії, де військові склади були забиті підзав'язку, де багато боєприпасів складувалося під відкритим небом, тобто порушувалися умови їх зберігання. І після розпаду Радянського союзу в України залишилося дуже багато боєприпасів; щось утилізовували, щось розпродавали. Але тут варто зазначити одне, Україні, безумовно, потрібно переходити на нові стандарти зберігання: сучасні, модернові склади. Де є бетонні бокси, де вибух або диверсія мінімізовані як з точки зору проведення, так і з точки зору наслідків для найближчого населення та й країни загалом.
 
Зараз ми спробуємо дізнатися як виглядає ситуація зараз. З нами на зв'язку Євген Зінич, волонтер. Як виглядає пожежа на місці події?
 
Євген Зінич: Зараз вогонь не такий який був о 4 ранку. Реактивні снаряди вже зірвалися, а уламки полетіли в житлові райони міста Ічні. Були уражені будинки, на даний момент згоріли 4 будинки. О 6 годині ранку було вивезено 95% населення міста. Зараз вибухи відбуваються, детонують снаряди.
 
Скажіть, будь ласка, це насправді була зброя, яка передбачена для утилізації?
 
Євген Зінич: Ні, це зброя робоча. Вона передбачена для російсько-української війни. Від цієї зброї у багатьох будівлях вибиті вікна, а в центрі видно місця від ударів граду. На даний момент, вогонь вщухає, працюють пожежники. На допомогу приїхали Національна гвардія, поліція, сапери. Ветерани АТО займаються місцем розположення населенням та проводять патруль.
 
Прослухати повну версію
 
Слухайте програму "Сьогодні.Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!