Програмі "Фольк-мюзік" - 10 років

Програмі "Фольк-мюзік" - 10 років

Світ медіа надзвичайно минливий. Буває так що знімають пілот, пару сезонів, а потім закрилися і вже за півроку забули як звати. Програма "Фольк-мюзік", яка існує 10 років, - це феномен. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" Оксана Пекун, українська естрадна співачка, народна артистка України, ведуча програми "Фольк-мюзік" на UА:Першому, розказала про здобутка та наміри проекту.
 
Як ви себе почуваєте: як парадокс чи це закономірно, з огляду на те, яким жанром ви займаєтесь?
 
Оксана Пекун: На початку нам казали: "Та що ви будете робити через рік-два. Ці колективи закінчаться, пісні закінчаться." І от за ці 10 років ми зібрали близько 1500 пісень. Вишло близько 450 програм. Нас навіть зареєстрували в Книзі рекордів України як програма, яка побувала у 500 місцях, де ми проводили зйомки. І повірте, у нас попереду ще багато років. Нас вистачає тому що, ми робимо програму для людей, ми робимо програму за участі людей і ми робимо програму про людей.
 
Всі сучасні фольклористи сходяться в думці, що носіїв стає дедалі менше. У цьому випадку ви дивитесь на це оптимістично. Якщо ви берете традиціних носіїв і сучасний колектив, співставляєте способи відтворення, то тредиційних треба таки десь брати.
 
Оксана Пекун: Саме так, люди похилого віку померають і ми намагамося якнайшвидше залучити їх таланат, знання. Ми, напевно, останнє покоління, яке може мочути народу пісню відсамих носіїв. Хіба що молодь може для себе підчерпнути. Ми даємо майданчик для сучасних виконавців, які можуть у свій репертуар використати ось ці милізми у своїй творчості.
 

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!