Юрій Гудименко: Я не вірю у можливість мирного сценарію щодо Києво-Печерської лаври

Юрій Гудименко: Я не вірю у можливість мирного сценарію щодо Києво-Печерської лаври

Сьогодні, 2 жовтня, має відбутися засідання міського окружного суду щодо знесення цієї каплиці біля фундаменту Десятинної церкви. Паралельно з цим, Російська церква заявила, що збирається з сьогоднішнього дня пікетувати екзархів Константинопольського патріархату, які приїхали в Україну, щоб передати Томас.
Про перебіг справи та подільший розвиток подій в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" роказав Юрій Гудименко, блогер, засновник партії «Демократична сокира».
 
На Вашу думку, чи буде знесена каплиця?
Юрій Гудименко: Притання знесення має досить довгий процес. Може бути рішення суду, яке визнає цю будівлю незаконною. Але до наступних рішучих кроків може пройти величезний вимір часу. По-перше, виходячи з того, що знесенням повинні будуть займатися структури Київської міської державної адміністрації, які й так не дуже активно зносять незаконні будівлі. А, по-друге, факт знесення чогось, що має відношення до релігії, ускладнює справу. До прикладу, для знесення повина бути комісія, і якщо хоча б одного з членів не буде, то і не буде знесення.
 
Уявімо, що все добре: Томас дали, сформували новий патріарх. Постає питання найбільших лавр, які є у державній власності, але на даний момент орендуються Московським патріархатом. Як Ви бачете розривання оредних договорів і повернення лавр?
Юрій Гудименко: Відверто кажучи, я поки не бачу мирного сценарію, яким його можна вирішити. Я впенений, що Московський патріархат звідти сам не піде і будуть втягнуті проросійські бойовики. Хоча при натяці на те, що за будь-яке кровопролиття відповість настоятель, можливо, у нас є шанс на те, що все закінчиться більш-менш мирно. Але знову ж таки я не вірю можливість мирного сценарію щодо Києво-Печерської лаври у найближчі роки.
 
 

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!