Олександр Савченко: Україні буде дуже важко віддавати зовнішні кредити

Олександр Савченко: Україні буде дуже важко віддавати зовнішні кредити

Чи дійсно перед країною стоїть вибір: кредит МВФ чи дефолт? Можливий перебіг подій прокоментували в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" колишній заступник міністра фінансів України Олександр Савченко та економіст Віктор Скаршевський.

Чи була загроза дефолту?

 

 

на фото: Олександр Савченко

Олександр Савченко: загрози дефолту в цьому і наступному році не було, але через рік Україна може увійти в тотальний дефіцит валютних ресурсів і не змогла б розрахуватися з боргами, але отримання майже двох мільярдів доларів плюс ще два мільярда, які підуть на рахунки НБУ від ЄС і Світового банку, допоможуть владі досить легко перейти через два турбулетних роки. З такою фінансовою безпекою чинній владі буде легше виграти вибори.

За ці два роки зовнішній борг також збільшиться?

Олександр Савченко: звичайно, ми традиційно виходимо з проблеми за рахунок трьох факторів. Перший - це нові борги, другий - девальвація, третій - інфляція. Це три головні інструменти вирішення економічних проблем, на жаль, все повторюється. Нині потрібно зростати не за рахунок світової кон'юнктури, а за рахунок активної монетарної політики. Тут у нас тотальний дефіцит, поки що я не бачу перспектив, що у нас з'являться видатні постаті, які б не домовлялися про чергові кредити, а відмовились від них через реальну перебудову економіки, банківської сфери, прямі іноземні інвестиції, кредити приватному сектору, адже нині кредити йдуть у державний сектор, йде навантаження на кожного українця, відтерміновується межа, коли Україні буде зовсім важко віддавати ці кредити.

на фото: Віктор Скаршевський

Віктор Скаршевський: це перекладання відповідальності від прем'єра на МВФ за свою недолугу економічну політику. Якби уряд був незалежний від зовнішніх кредиторів, відстоював національний інтерес, зараз би мова йшла не про підвищення тарифів на газ для населення, а про зниження. В Україні, як це не дивно, є власний газ. Укргазвидобування добуває 15 мілярдів кубометрів газу щороку, населення споживає також 15 мільярдів, цей газ удвічі дешевший, ніж тарифи для населення.

На що буде використаний кредит?

Олександр Савченко: треба розрізнювати гроші НБУ і уряду. Всі валютні резерви уряду є резервами НБУ, але механізми використання різні. Як правило, гроші МВФ йдуть на рахунки НБУ, розміщуються в американських або європейських цінних паперах, депозитних рахунках американських або європейських банків. Для чого це потрібно? Це свідчить про міць країни - чим більше резервів має країна, тим більше вона може протистояти економічним кризам. Для багато інвесторів, у яких немає аналітиків, які детально не аналізують структуру резервів, це сигнал, що з цією країною можна працювати.

Як правило, я кщо уряду дуже потрібні гроші, він через емісію гривні поза валютним ринком міняє долари на гривни. МВФ не вітає такі дії, але ми маємо право це зробити. Така поведінка свідчить про низький фах наших урядовців та працівників НБУ.

Віктор Скаршевський: гроші МВФ йдуть в НБУ, уряд не має доступу до цих грошей. НБУ не може самостійно розпоряджатися цими коштами, тому що МВФ забороняє використовувати кошти, наприклад, для інтервенції на валютному ринку, кредитування уряду.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!