Андрій Солодько: Українці прагнуть створити власний бізнес за кордоном

Андрій Солодько: Українці прагнуть створити власний бізнес за кордоном

Хто вкладає в українську економіку більше: українські заробітчани чи іноземні бізнесмени? Де і скільки заробляють українці?

Чи контролює держава діяльність наших співгромадян за кордоном, прокоментували в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" експерт аналітичного центру CEDOS Андрій Солодько та головний науковий співробітник дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська.

За перші сім місяців цього року трудові мігранти перерахували до України 6,35 млрд доларів. Це у 5 разів більше, ніж прямі іноземні інвестиції за той самий час. За весь 2018 рік, як очікують в НБУ, перекази мають сягнути 11 млрд доларів. Це серйозна сума?

на фото: Андрій Солодько

Андрій Солодько: звичайно, ця сума зростатиме. Минулого року трудові мігранти перерахували країні понад 9,3 млрд доларів, також зросла кількість заробітчан. Найбільше заробітчан їдуть до Польщі та Росії, але через те, що рубль слабшає, Польща стає привабливішою. Взагалі, географія заробітчанства розширюється, вік тих, хто їде на заробітки, зменшується.

Скільки людей виїхало з України і чи можна їх порахувати?

Андрій Солодько: нині за кордоном працює понад 5 мільйонів українців. Майже 1,8 мільйона постійно проживають і працюють за кордоном, кількість "маятникових мігрантів" трох збільшилася, це ті, хто їдуть на три місяці працювати до Польщі та Чехії.

Які це професії, хто найчастіше їде?

Андрій Солодько: українці начастіше закріплені за так би мовити секторальними професіями - це будівництво, сільське господарство, сфера послуг...але кваліфікація працівників росте. Цікаво, що українці намагаються створити бізнес за межами за кордоном, найчастіше у сфері послуг або будівництва.

Чи можуть перекази заробітчан підняти економіку України?

Андрій Солодько: вважаю, що ні, адже Україна - не перша країна, де є велика кількість заробітчан, але кількість грошових переказів у частині ВВП може сягати 10 %. Грошові перекази не є причиною росту економіки, інвестиції найкраще впливають на її зростання.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що з України щорічно виїжджає мільйон громадян. Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що, за даними Державної міграційної служби України, постійно за кордоном працюють понад 3 мільйони 200 тисяч українських громадян. Чи коректні ці цифри?

на фото: Олена Малиновська

Олена Малиновська: однозначної відповіді на це запитання немає, адже держава не відслідковує цей процес, до того ж питання, що стосуються міграції, дуже складно відслідкувати. Як науковець, я можу користуватися перевіреною статистикою. Статистика міграції - це статистика реєстрації. За офіційними даними, наприклад, у Росії, зареєстровано мільйон двісти тисяч українців, з них двісті тисяч тих, хто має дозволи на працевлаштування. Статус осіб, які проживають в ЄС на довгостроковій основі, мають близько півмільйона українців. Не треба забувати, що частина наших мігрантів встигла набути громадянства в інших країнах, минулого року понад 20 тисяч українців набули громадянства у країнах ЄС, начастіше в Польщі, Чехії, Румунії.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях із 8.00 до 10.20!