Юрій Гримчак: Токсичне повітря з окупованого Криму не загрожує мешканцям Херсонщини

Юрій Гримчак: Токсичне повітря з окупованого Криму не загрожує мешканцям Херсонщини

Екологічна катастрофа в Криму: окупанти закрили завод "Титан". Через спеку і відсутність води вміст кислотонакопичувачів титанового виробництва почав випаровуватися, що призвело до токсичних викидів у повітря.

через спеку і відсутність опадів вміст кислотонакопичувачів титанового виробництва почав випаровуватися, що призвело Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/localnews/-prichinoju-zabrudnennja-atmosferi-v-armjansku-stali-viparovuvannja-z-kislonakopitalja-titanovogo-zavodu-okupatsijni-vladi-328944.html

Про катастрофу розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

Чи було зафіксовано перевищення норм шкідливих речовин, наскільки вони небезпечні?

Юрій Гримчак: по всій території Криму відчувається нестача води. На підприємстві є шламонакопичувач, де зберігається сірчана кислота, яка використовується для виготовлення титану, вода є розчинником кислоти, в результаті чого вона зберігалася в неконцентрованому вигляді. У зв'язку з тим, що вода з континентальної України не надходить, ці системи зберігання пересохли, у повітря почали підніматися кислотні пари. Мешканці Армянська почали повідомляти, що вже не можуть виходити на вулицю через отруєне повітря.

Що робиться для того, щоб усунути забруднення на Херсонщині?

Юрій Гримчак: поки що загрози для здоров'я і життя мешканців Херсощини немає, хоча у повітрі зафіксовано перевищення норм шкідливих речовин. Ми відслідковуємо цю ситуацію.

Прослухати повну версію розмови.
 

Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях з 17.40 до 20.00!