Володимир Кушніренко: Погрози Трампа завдати ракетних ударів по Сирії мають декларативний характер

Володимир Кушніренко: Погрози Трампа завдати ракетних ударів по Сирії мають декларативний характер

Дональд Трамп застерігає Росію і Іран від наступу у сирійській провінції Ідліб. Чи будуть США захищати сирійських повстанців, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Володимир Кушніренко.

Російські літаки відновили повітряні удари по провінції Ідліб. Чи означає це, що буде пряме зіткнення військових Росії і США?

Володимир Кушніренко: ми часто чуємо про заяви США чи Росії, але країни продовжуть діяти, як і раніше. Існує певний декларативний вимір заяв і погроз, але є й інший, коли відбуваються реальні переговори. Ситуація дійсно непроста. По-перше, існує думка Європи, яку висловив міністр закородонних справ Франції, що фактично Башар Асад виграв війну. Для майбутнього Сирії будь-які зовнішні фактори потребують своїх сателітів, агентів впливу, щоб визначати майбутнє регіону. Якщо буде військова операція і знесуть залишки опонентів Асада, на порядку денному буде однотипний варіант розвитку подій, адже багато опозиційних сил перейшли на його бік. По-друге, існують принципи міжнародного права, які торкаються захисту життя людини, тому є США і Європа, які будуть реагувати, хоч і декларативно.

Росія анонсувала масштабні військові навчання у Середземному морі. Як це тлумачити на тлі загострення ситуації у Сирії?

Володимир Кушніренко: це демонстрація сили, своїх позицій, певна символічна підтримка Асада. Можна сказати, що вже почався певний переговорний процес щодо майбутнього Сирії і конкретно щодо вирішення Ідлібської кризи.

Прослухати повну версію розмови.
 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!