Андрій Солодько: "Економічно Чехії вигідно приймати наших трудових мігрантів"

Андрій Солодько: "Економічно Чехії вигідно приймати наших трудових мігрантів"

Чехія відмовляється приймати біженців з Близького Сходу і Африки, тому що приймає українців. Прем’єр Андрій Бабіш наголосив, що не погоджується з розподілом в ЄС за системою квот біженців, які вже прибули до Італії та Греції. Раніше, аргумент про неможливість прийняття біженців з Близького Сходу через велику кількість мігрантів з України озвучив польський прем'єр Матеуш Моравєцький.

Як Польща і Чехія використовують українців і своїх конфліктах з ЄС, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" експерт аналітичного центру CEDOS Андрій Солодько.



Звісно, це спекулятивна позиція. Я б взагалі це все розглядав у контексті спілкування лідерів країн Вишеградської четвірки. І ця заява з’явилася після зустрічі чеського прем’єра з прем’єром Мальти, яка на сьогодні в основному приймає біженців. І очевидно, прем’єр Мальти чинив якийсь тиск на прем’єра Чехії, що вони прийняли мігрантів. Що цікаво, що ні у випадку Польщі, ні у випадку Чехії ще ніхто з Європейської комісії не прокоментував ці заяви. Мають бути якісь санкції, бо їхня внутрішня угода передбачає, що накладаються фінансові санкції на Польщу і Чехію, якщо вони відмовляються розподіляти мігрантів, відповідно до квот.
Звісно, треба розрізняти тих мігрантів, які їдуть працювати в Чехію. Їх на сьогодні близько 70 тисяч. А тих саме українців, на яких послався чеський прем’єр, тобто біженців з України, не дуже багато. У Чехії якраз жорстка антимігрантська політика. У минулому році було 507 осіб, які попросили статус біженця в Чехії і тільки 8 отримали притулок. Тому говорити, що Чехія приймає українських мігрантів, вона їх приймає, але не в тому статусі, коли ми говоримо про мігрантів з Північної Африки.

А чи не постраждають наші трудові мігранти в Чехії, які, до речі, там завжди були бажаними робітниками? Чи не відіб’ється це на ставленні до українців?

Я думаю, що не відіб’ється на ставленні до українців, бо загалом суспільство чеське позитивно ставиться до українців. Бо як мігранти вони невидимі, бо вони швидко інтегруються. Вони поділяють ті цінності, які близькі чехам. Тому вони бажані. Економічно сьогодні Чехії вигідно приймати українських мігрантів.


Прослухати повну версію розмови