Тема звільнення військовополонених залишається актуальною - Олександр Очеретяний

Тема звільнення військовополонених залишається актуальною -  Олександр Очеретяний

Тема звільнення військовополонених залишається актуальною, тому що війна, на жаль, до сьогоднішнього дня не скінчилася.

Як звільняли українських бранців на Донбасі? В головній експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулася зустріч з юристами-волонтерами об’єднання "Prisoners of War UA Project", які здійснюють юридичний супровід під час звільнення з полону сотень українських бранців. Захід приурочено до 4-ї річниці Іловайської трагедії. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповів старший науковий співробітник музею Олександр Очеретяний.

На фото: Олександр Очеретяний

Які дані оприлюднені від волонтерів, що намагаються звільняти з полону сотні українських бранців?

Олександр Очеретяний: Учасниками заходу стали курсанти Національної академії національної гвардії, а також курсанти Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Це військові юристи, це психологи, які можуть опинитися в такій ситуації, і мати справу з військовополоненими, як з нашої сторони, так і захопленими зі сторони противника. Наші гості розповідали про те, давали рекомендації, як можна з'ясовувати долю військовополоненого. Як можна звернутися до Європейського суду з прав людини, аби врегулювати це питання, тобто з якомога скорішим визволенням військовополоненого. Також наголосили на правових нормах, які запроваджені в усьому світі щодо полонених. Наші гості проводять практикум для курсантів, під час якого вони отримують знання, які можна застосувати під час служби.

На скільки курсанти проявляють інтерес до цієї проблематики?

Олександр Очеретяний: Курсанти не бояться зіштовхнутися з також проблематикою як військовополонені, тому що вони свідомо зробили свій вибір. Зацікавлення в курсантів є однозначно. Після завершення нашої зустрічі буде продовжуватися обговорення. Ця тема нам потрібна, тому що війна, на жаль, до сьогоднішнього дня не скінчилася. І всі ті питання, які обговорюються, вони наразі в українському суспільстві.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!