Олександр Сергієнко: "З підвищенням ціни на газ зросте заборгованість населення за комуналку"

Олександр Сергієнко: "З підвищенням ціни на газ зросте заборгованість населення за комуналку"

Україні потрібна робота із зовнішніми запозиченнями, і з цієї причини у країні може відбутися підвищення цін на газ, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Також, як відомо, відкоригувати ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін на імпорт вимагає МВФ.

Коли очікувати підвищення тарифів на газ, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" директор Інституту міста Олександр Сергієнко.



На жаль, ця ситуація назрівала дуже давно. Дійсно, уряд не наважувався піти на цей крок. Першого числа закінчується термін дії постанови 187, якою встановлена вартість газу. І скоріше за все, на цьому тижні буде нова постанова уряду, де, як і вимагав Нафтогаз, вартість газу буде встановлена на рівні приблизно 10 тисяч гривень за тисячу кубів.

Як це позначиться на тарифах?

Зрозуміло, що зросте заборгованість населення. Якщо в 15 році вона була менше 9 млрд. гривень за всі комунальні послуги, то наступного року вона стрибнула до 23, а цього року вона піднімалася вже вище 40 млрд. Тобто всі ці цифри показують, що населення неспроможне сплачувати за комунальними тарифами, які формує вартість газу. Бо вартість газу сидить всюди: і в холодній воді, і в гарячій воді. Ось до яких наслідків це приведе населення. Зросте навантаження на Держбюджет, зокрема, стаття видатків на субсидії. Це погано, бо означає, що ті, хто працює, хто платить податки, будуть покривати ці субсидії, а це 71 млрд. гривень у цьому році. Так само ускладнює позиція Нафтогазу, який фактично заганяє в заборгованість всі облгази. А облгази перекладають цю заборгованість на населення.

Мабуть, зростатиме кількість субсидіантів після підвищення ціни на газ?

Справа в тому, що за субсидіями звернеться набагато більше людей, ніж минулого року. Тоді 9,6 млн. домогосподарств отримали субсидію. Тобто дві третини населення пішли з простягнутою рукою до відділів субсидій. Цинізм чи трагізм ситуації полягає ще в тому, що Мінсоцполітики виписує такі єзуїтські правила отримання субсидій, що просто принижують людей.

Прослухати повну версію розмови