Віталій Бала: Для України прерогатива № 1 - вступ до НАТО

Віталій Бала: Для України прерогатива № 1 - вступ до НАТО

В ефірі Українського радіо у програмі "Україна. Сьогодення" здобутки та прорахунки відновлення Незалежності прокоментував директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Україна відсвяткувала двадцять сьому річницю відновлення Незалежності. До 2014 року ми істотно залежали від Росії, яка ситуація нині?

Віталій Бала: нажаль, можна сказати, що нині Україна є суб'єктом міжнародних відносин, а не об'єктом. Якщо говорити про залежність від Москви, опоненти України, ті, хто виступають як промоутери інтересів Росії в Україні кажуть, що зараз ми залежні від США. Якщо ми рухаємося в бік західної цивілізації, є певні правила - це глобалізація, коли є певна залежність країн, тим більше у військових та економічних структурах.

Чи переконав вас військовий парад у тому, що українська армія стала достатньо сильною і може бути конрибутором у разі вступу до НАТО і підсилити східний фланг альянсу?

Віталій Бала: військові фахівці, які представляють країни НАТО, краще знають відповідь на це питання, але якщо говорити як пересічний громадянин, мені видається, що наша армія не пасе задніх, порівнюючи її з арміями країн-членів НАТО. Потрібно піднімати стандарти української армії, але ж НАТО це не тільки армія - це військово-політичний альянс.

Вступ до НАТО чи до ЄС може відбутися швидше?

Віталій Бала: для України прерогатива № 1 - вступ до НАТО. Є багато європейських країн, які членами НАТО, наприклад, Чорногорія, але не є членами ЄС.

Яке ваше ставлення до винесення у Парламент запровадження в текст Конституції України ідеї вступу до НАТО і ЄС?

Віталій Бала:  я думаю, це позитивник крок, це буде додатковий запобіжник можливої спроби рухатися в іншому напрямку.

Прослухати повну версію розмови.