Петро Потіхін: З кожним роком у декілька разів збільшується кількість бажаючих стати ліцеїстами

 Петро Потіхін: З кожним роком у декілька разів збільшується кількість бажаючих стати ліцеїстами

Підготовка майбутньої еліти українського війська. Збільшення кількості охочих стати військовими, система підготовки військових кадрів. 
 
 
В ефірі Українського радіо у програмі "Ранковий формат" про підготовку військових кадрів розповів начальник навчально-оздоровчого комплексу  Київського військового ліцею імені Івана Богуна полковник ЗСУ, учасник АТО Петро Потіхін. 
 
Під час параду до Дня Незалежності традиційно першими прокрокували ліцеїсти-богунівці - майбутня еліта українського війська. Ви займаєтесь підготовкою еліти українського війська. Це будуть майбутні офіцери, це будуть люди, які віддаватимуть накази, від яких залежатиме дуже багато. Ви, як офіцер, і як людина з бойовим досвідом, що радите і які слова добираєте, щоб виховати майбутніх офіцерів?
 
 
Петро Потіхін: Наш навчально-оздоровчий комплекс  Київського військового ліцею імені Івана Богуна є струкутурним підрозділом Київського військового ліцею імені Івана Богуна. Наш навчальний заклад знаходиться в Боярці. Ми навчаємо підлітків від 13 до 15 років. Чисельність особового складу ліцеїстів - 260 осіб. Наше завдання, по-перше, підготувати мотивовних юнаків для подальшого проходження служби в ЗСУ, які мріють стати офіцерами. З кожним роком у декілька разів збільшується кількість бажаючих стати ліцеїстами, а саме пільгова категорія. Серед них є і діти загиблих, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Але ці діти мотивовані і вони мріють стати офіцерами. 
 
Чим зараз займаються ліцеїсти і коли розпочинається навчальний рік? Які головні навчальні предмети, головні завдання в контексті майбутньої служби в ЗСУ?
 
Петро Потіхін: Відбулася вступна кампанія, зараховано 120 ліцеїстів. Це молода рота. По-перше, їх переодягають у військову форму, доводять вимоги статуту, вимоги військового колективу, підстригають налисо. Такі вимоги.  Це бар'єри, які ліцеїсти повинні подолати. 
 
Який розклад дня?
 
Петро Потіхін: Розклад у нас повністю такий, як у військовій частині: підйом (під горн), зарядка і т.п. Предмети ми вивчаємо такі, як і у загально-освітній школі. Наш навчальний заклад 2-го ступеня.  Навчаються ліцеїсти за програмою 8 і 9 класу, але з доданою військовою тематикою. Ліцеїсти вивчають сучасну зброю, стріляють (з пневматичної і вогнепальної зброї), тренуються розбирати автомати та інше.
 
 
Досить складно стати авторитетом для юнаків, серед яких вже є хлопці, які втратили своїх батьків на війні.  
 
Петро Потіхін: Наш заклад - військовий. У нас працюють діючі офіцери ЗСУ. В основному - це військовослужбовці, які отримали поранення в зоні АТО. Насамперед - це авторитет. Той, хто був в АТО і бачив смерть, він ніколи не зганьбить себе і не образить дитину, в якого батько загинув в АТО. 
 
Наскільки наші майбутні офіцери готові до зустрічі і до спільних дій з представниками країн НАТО? Чи відбувається підготовка до такого дорослого життя і до такої справи?
 
Петро Потіхін: Так, така підготовка відбувається. Розгорнуто програму щодо міжнародного співробітництва. Є програма з вивчення іноземної мови. Триває підготовка щодо створення лінгафонних кабінетів, відбір учителів. Наші ліцеїсти спілкуються з військовослужбовцями інших держав. Ліцеїсти відвідують схожі військові заклади за кордоном (Польщі, Литви, Латвії).  
 
Яке майбутнє хлопців після закінчення ліцею?
 
Петро Потіхін: Близько 90% наших ліцеїстів вступають до військових навчальних закладів за різними спеціальностями. 
 
Як пояснюєте своїм вихованцям поняття совісті, присяги?
 
Петро Потіхін: У нашому ліцеї є обіцянка ліцеїста, клятва ліцеїста, пізніше приймають присягу.
 
Я дивлюся в очі хлопців і хочу, щоб їхні очі сяяли. Ми не замінимо їм рідного батька, але ми повинні зробити усе можливе, щоб вони менше відчували втрату свого батька. Ми повинні навчити хлопців і їздити на велосипеді, і ловити рибу, і забивати цвяхи. 
 
 
Прослухати повну версію розмови.
 
На фото - Петро Потіхін.