Український спорт і незалежність

Український спорт і незалежність

Про незалежність українського спорту йшлося у програмі Українського радіо "Сьогодні. Вдень". Гості студії - Надія Васіна, член Національної збірної з художньої гімнастики, чемпіон Всесвітньої універсіади, увійшла у ТОП-п’ятірку найгнучкіших спортсменок Європи і Артем Кичко, тренер із Таеквон-до.

Український спорт в радянському періоді був осколком радянського спорту. Сьогодні ми говоримо про незалежність. Нині український спорт - наскільки він самобутній, наскільки незалежний? Українська гімнастика. Вона почувається українською сьогодні?

Надія Васіна: Мені здається, що все залежить від тренерів. Всі тренери вони того ще покоління. Найбільш успішні, найбільш цікаві, найбільш професійні тренери - всі вони тих років. І це не може не давати фідбек. Але, спорт йде дуже стрімко вперед, він розвивається. Спортсмени міняються кожен рік. І якщо говорити про гімнастику, то це не бокс, коли ще у 35 ти ще можеш виступати, і не футбол. В гімнастиці у 25 це все - до побачення! Але у нас є така проблема. Виховання було вибудоване так: налякати дитину, спотрсмена, витягти всю енергію, і коли вже людина нічого не хоче і не може, вона буде робити, що потрібно. Це жах. Я це не люблю, але у нас так у збірній було. І зараз, хоч трішки щось і  змінилося, такий плацдарм залишився. Якби я тренерувала - то зовсім інакше.

Чого не було в радянському спорті, так це уявлення про людську гідність.

Надія Васіна: О, ні!

А що скаже майстер бойових мистецтв?

Артем Кичко: Тут така ж само ситуація, якщо порівнювати ті роки і зараз. По-перше, все еволюціонує - і діти, і батьки. Зараз ми стараємося дітей по-іншому тренувати, з новими методиками, з новими підходами.


Прослухати повну версію розмови.