Олександр Кочетков: "Україна продемонструвала світу фантастичні зразки самоорганізації"

Олександр Кочетков: "Україна продемонструвала світу фантастичні зразки самоорганізації"

Президент Леонід Кучма назвав три головні прорахунки Української Незалежності. А які три перемоги Української Незалежності могли би Ви назвати на противагу цьому?  
 
Своїми трьома позитивними досягненнями Незалежності поділився в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" політичний аналітик Олександр Кочетков.
 
  
Здобутки в нас є. На мою думку, це насамперед здобутки громадянського суспільства. Для мене це перший головний здобуток, що попри все, попри шалений тиск з боку Росії, економічний, політичний, зараз навіть військовий, Україна твердо обрала європейський шлях розвитку. Тобто попри все ми йдемо до європейської спільноти, до цивілізованих країн світу. Другий здобуток - Україна продемонструвала світу фантастичні зразки самоорганізації. Я маю на увазі волонтерський та добровольчий рух. Які, власне, втримали нашу незалежність, коли держава продемонструвала власну недолугість, неготовність до викликів часу. А завдяки цій самоорганізації нашого суспільства весь світ був вражений, ми зберегли Україну. Третій здобуток, Україна, попри всі намагання тиснути на свободу слова, українське суспільство свободу слова зберегло, підтримало. І це для мене запорука того, що ми врешті-решт отримаємо те суспільство, ту державу, ту демократію, до якої ми прагнемо. 
 
Викликало багато сумнівів деяких людей щодо необхідності проведення військового параду. На вашу думку, чому цей парад має бути на День Незалежності?
 
Я не знаю, чому він має бути, але треба насамперед зважати на позицію військових. Якщо військові вважають, що їм цей парад потрібен, нехай цей парад буде, скільки б він там не коштує. А те, що перемог нам поки що не вистачає, це теж зрозуміло. Але я переконаний, що перемоги обов'язково будуть. Тому тут треба зважати на позицію військових. Це свято, цей парад в першу чергу для них.
 
Вибачення Президента за свої слова про швидке закінчення АТО. Як ви вважаєте, це початок розгортання передвиборчої кампанії?
 
Як політичний аналітик я вас переконують, це абсолютно зрозуміло. Кампанія починається з визнання певних прорахунків. Якщо ми визнали, вибачилися, то їх уже нема. Так вважають. Насправді влада не повинна визнавати якісь персональні помилки. Влада повинна прозвітувати, що вона врешті-решт зробила за ці п'ять років. І на підставі цього вона обіцяє, що буде кращою, більш ефективною, якщо суспільство їй довірить. Просто треба йти далі. Обіцянок було багато і треба пояснювати їх не тільки в контексті вибачення, а чому не було виконано. Оце головне.
 
Прослухати повну версію розмови
Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Міністр Ткаченко — здобутки і провали. Думка Артема Біденка
"Гідна відзнака за гідний вчинок": хто і як видає державні нагороди та чи можна їх забрати назад?
"Якщо хтось захоче пройти через наше Полісся, ми влаштуємо справжнє пекло" ― Віталій Бунечко
Спецпроєкт Українського радіо до Дня Незалежності України. Частина 2. Дипломатія
"Ми знаємо прив’язку росіян до сакральних дат": експерти про те, чого чекати від РФ в День Незалежності