Діючі архівні правила обмежують можливості людей - Аліна Шпак

Діючі архівні правила обмежують можливості людей  - Аліна Шпак

Діючі правила суттєво обмежують можливості людей працювати з архівними документами. Фактично науковці можуть працювати лише з тими документами, які їм видадуть в читальному залі.

Міністерство юстиції та Державна архівна служба пояснюють обмеження на копіювання інформації в архівах необхідністю мінімізувати руйнування документів. Прокоментувала цю ситуацію в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" заступник директора Інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

На фото: Аліна Шпак.

Коли вийшло це обмеження, що документ має бути не більшим формату А4 і чомусь його корінець має бути не товстішим за 4 см. Відповідні заяви, листи до Мінюсту писав Інститут національної пам'яті. Що відбувається зараз і в якому стані ця дискусія?

Аліна Шпак: На даний момент дійсно тривають односторонні дискусії з цього приводу. З одного боку ми маємо заяву, підписану більше 600 науковцями, які працюють з архівами. Проблема насправді актуальна. Ми зі свого боку звернулися до Міністерства юстиції. Офіційної відповідь до цього часу не отримали. Натомість маємо діючі правила, які суттєво обмежують можливість людей працювати з архівними документами. Ми вважаємо правила абсолютно не прийнятними. Знаєте, коли ми маємо війну, то закривати на це очі не можна. Тому що історія є одним із складових інформаційної війни. Ми пам'ятаємо історію, коли Кремль хоче привласнити собі Анну Ярославну, і Володимира, і хрещення Русі. Ми країна, яка 70 років не мала своєї історії і замість того, щоб оприлюднювати свою історії, вивчати, популяризувати, вийшло так, що діючі правила створюють перешкоди для вивчення архівних документів дослідниками та пересічними громадянами.

Науковці нарахували 23 невідповідності цього наказу чинному законодавству України. Міністерство юстиції якось прокоментувало це?

Аліна Шпак: У Мінюсті є лише коментар, що дане обмеження стосується тільки документів репресивних органів. І більше ніякого коментаря з цього приводу немає. Насправді мене дуже дивує сам дух даного порядку. Насправді надання доступу до архівних документів, це одна з основних функцій архіву. Ми замість того, щоб створити максимальні умови для доступу до архівних документів та забезпечити їх збереження, створюємо перешкоди для всіх. Я не можу раціонально пояснити обмеження. Я погоджуюся, що документи треба зберігати. Тому розумію заборону користуватися сканерами, фотоапаратами зі спалахами, бо це дійсно шкодить документам. Але оце питання 4 см вправо чи вліво. Насправді ми живемо в 21 століття. Фактично науковці можуть працювати лише з тими документами, які їм видадуть в читальному залі.

Прослухати повну версію розмови.

 

 

Слухайте програмі "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00! 


 

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка
НБУ хоче відмовитися від фіксованого курсу гривні. Як це вплине на вартість валюти та рівень інфляції? Пояснює експерт
Чергова хвиля коронавірусу: наскільки вона буде масштабною та що її може збити?
"Червона" зона: ексміністр охорони здоров’я про те, коли чекати результату активної вакцинації українців
Немає щеплення – немає розваг і подорожей. Як Париж та інші країни ЄС спонукають вакцинуватися добрим словом і примусом