Підвищення ціни на газ не є ключовою вимогою МВФ - Євген Невмержицький

Підвищення ціни на газ не є ключовою вимогою МВФ - Євген Невмержицький

Не має такої ключової вимоги МВФ як підвищення ціни на газ для населення. Ключовою вимогою є балансування економіки та зменшення корупції.

Державний борг України на червень 2018 року становив 76,3 млрд доларів. З цієї суми приблизно 60% - зовнішні запозичення. Це дорівнює 47,2 млрд доларів, що в 2,6 рази більше поточного рівня валютних запасів країни. Про Держборг України та як вирішити проблему прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії Фінансова студія Євген Невмержицький.

На фото: Євген Невмержицький

Сума Державного боргу України на червень 2018 року становив 76,3 млрд доларів і кожен українець винен 1800 доларів. Наскільки це багато? Можливо, це стандартна ситуація і поки що не має нічого форс-мажорного?

Євген Невмержицький: Поки що не має нічого форс-мажорного. Звичайно, цифри дуже великі і люди не економісти в цих цифрах не розбираються. І часто ці речі використовуються саме політиками для маніпуляцій. У нас наразі не має такої ситуації, яка є невиправданою. Якщо порівняти Україну із  розвинутими країнами світу, то наша сума загального державного боргу у порівнянні з ВВП набагато менша, ніж у цих розвинутих країнах. В деяких країнах ця цифра становить більше 200%. Проте їм із задоволення все одно надають ці кредити. Тобто підстав для маніпуляцій та хвилювань немає. Цілком неправильно думати, що кожен українець має сплатити якісь суми у валюті за Державним боргом України. Це є маніпуляцією, оскільки це державний борг, тобто борг державних установ. І наша держава має власність, має золотовалютні резерви, які набагато перевищують зобов'язання за цими боргами. І не має проблем, щоб ми обслуговували цей борг і стабілізували свою економіку.

Підвищення ціни на газ не є і не може бути ключовою вимогою. Справа в тому, що газ це носій, який потрібен Україні для опалення. Ціна на газ впливаю на вартість комунальних послуг. Але в нас, на превеликий жаль, країна за межею бідності. 80% населення країни знаходяться за межею бідності і підвищувати ще плату за комунальні послуги, це ще зменшувати купівельну спроможність населення і зменшувати можливості нашої економіки. Не має такої ключової вимоги МВФ як підвищення ціни на газ для населення. Ключова вимога — це балансування економіки та зменшення корупції.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!