Сергій Горбатюк: Потрібно ставити питання про якість реформ у правоохоронних органах

Сергій Горбатюк: Потрібно ставити питання про якість реформ у правоохоронних органах

Реформування правоохоронних органів.
 
 
Зміни в правоохоронних органах в ефірі Українського радіо у програмі "Під прицілом" коментував начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.
 
Ще в 2014 році було прийнято закон про прокуратуру, відповідно до якого прокуратура позбавляється функцій загального нагляду, прокуратура не вестиме досудове розслідування справ чиновників, охоронців, суддів. Відомство чекає велика реорганізація у зв'язку зі створенням нових органів НАБУ, НАЗК, САП... Частина справ перейде до новостворених. Як Ви розцінюєте реформу прокуратури і правоохороних органів у цілому? Чи почалися вже реальні зміни?
 
Сергій Горбатюк: Для чого проводиться реформа? Реформа ради реформи чи реформа, щоб поліпшувалася робота правоохоронних органів у першу чергу у сфері захисту прав людини? Минуло чотири роки реформування, а результату, якщо розглядати  нарікання суспільства, громадян, журналістів щодо роботи правоохоронних органів, то ситуація зовсім не змінилася. Відповідно треба ставити питання: "А що це за реформи проводяться і яка їх якість?"  На мою думку, виходячи з багатьох випадків реформування поліції, прокуратури, створення нових органів у першу чергу йде підміна понять. Наприклад, генеральна прокуратура чи СБУ володіли всіма повноваженнями, що стосується боротьби з корупцією. Але виникає необхідність у створенні нового органу. Тобто робиться висновок, що Генпрокуратура чи СБУ не здатні виконувати цю роботу. Але, що цікаво, керівники цих органів залишаються на своїх місцях. Тобто законодавець каже, хай вони і дальше не виконують закон. Я це називаю так, що замість того, щоб помити руки, їх відрубують (якщо взяти повноваження прокуратури). Благо, що в нас є якісь якісні зміни, зокрема в НАБУ, а вони виключно полягають у тому, що  керівництво веде себе незалежно від  кеівництва інших правоохоронних органів і керівництва держави. Це дає якимось чином результат. 
 
Ви кажете, що нелогічно, що створюють нові органи, а старі органи, які ніби-то не виконують своїх функцій, у них керівництво залишається те, що й було. Але у багатьох склалося враження, що створення нових органів свідомо затягувалося. Кажуть, що це наслідок спротиву в правоохоронних органах. 
 
Сергій Горбатюк: Звичайно є. Ці перешкоди видно з прийняттям закону про Вищий антикорупційний суд, тобто, проголошують, що це основа, але впродовж двох років це питання не вирішується. Якраз і йде мова про підміну понять. Тим, хто проти, зокрема і в правоохоронних органах, тому, що це зламає ручну систему управління, яка нині відбувається. Затягуючи реформування, вони начебто показують суспільству, що реформування все-таки триває. Не питайте з нас сьогодні, бо, мовляв, ще створюються нові органи, ми ж працюємо. Але ми повертаємося до того, що реформ не відбувається.
 
Правоохоронна система повинна працювати не як каральний орган, а задля захисту прав людини відповідно до європейських стандартів. Що в правоохоронній системі в першу чергу треба змінити, щоб вона перестала бути каральним органом? 
 
Сергій Горбатюк: Вона не стільки каральний орган (каральним органом вона, певно, була в радянські часи), вона є органом ручним в інтересах керівників, які їх очолюють, і в інтересах керівництва держави, які призначають на посади тих людей, які здатні виконувати будь-яку вказівку, не дивлячись на вимоги закону. І відповідно правоохоронний орган в інтересах, наприклад, якихось політичних сил може бути каральним, притягуючи когось до кримінальної відповідальності, або закривати очі на якісь злочини чи правопорушення самих правоохоронних органів.  Основа реформ - це невідворотність покарання для правоохоронців  на їхні якісь незаконні дії. 
 
Я помічаю такі ситуації, що журналістська діяльність в Україні є фактично безрезультатною. Десятки, сотні розслідувань, на які просто не удосужуються щось пояснити. Просто роблять вигляд, що цього не відбувається. 
 
Зараз відбувається відбір до Державного бюро розслідувань. Більшість кандидатів - люди з внітрішніх справ, прокуратури. Де гарантії, що ці люди не перенесуть у ДБР корупційні практики? 
 
Сергій Горбатюк: Нема гарантій. Але мені  загалом здається, що створення Державного бюро розслідування - це така велика мильна бульбашка для суспільства, щоб показати, що реформування відбувається. Чому? У нас просовується така ідея, що ось ми сьогодні щось ліквідуємо, а завтра з нуля зробимо повністю незалежний професійний і порядний орган, який буде захищати права та інтереси громадян. По-перше, що так не відбудеться в суспільстві. Суспільство хворе. У ньому практично не залишають  мінімум людей, ніяким чином не пов'язаних із корупцією чи не знати про неї. Реагування на якісь порушення буде очищати правоохоронні органи. 
 
 
Прослухати повну версію розмови.