Олександр Мусієнко: "Путін наполегливо просуває будівництво Північного потоку-2"

Олександр Мусієнко: "Путін наполегливо просуває будівництво Північного потоку-2"

Російський президент Владімір Путін сьогодні завітав до Відня на весілля до міністра закордонних справ Австрії Карін Кнайсль. Відповідно до повідомленням австрійського МЗС, візит мав особистий характер, хоча викликав чимало суперечок і критики. Далі Путін вирушив до Німеччини на зустріч з канцлером Ангелою Меркель.
 
Чи можна говорити про те, що спроба українців на дипломатичному рівні довести, що Путін є людиною, з якою порядний політик не може мати справи зазнала цілковитого фіаско, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.
 
 
Не те, що зазнала фіаско. Бачите, як би там не було, але ізолювати в політичному плані повністю Росію не вдавалося в принципі ніколи за роки війни. Так чи інакше Путін зустрічався з різними міжнародними лідерами. Так чи інакше існував формат тієї самої Норманської четвірки. Тобто про ізоляцію політичну як таку, не йде мова. Як ми бачимо, зараз Росія і Путін цю ізоляцію ще більше прорвали. Але треба дивитися загальний контекст, що зараз відбувається в світі. Зараз йде певне протистояння, я б не назвав це війною, але протистояння і конкуренція Євросоюзу і Сполучених Штатів, а також Китаю. Росія хоче на цьому зіграти, хоче використати це на свою користь.
 
Тобто використати певний вакуум?
 
Звичайно, вони хочуть використати антиамериканські настрої, які є в європейців. А ці настрої так чи інакше завжди були присутні. І Путін хоче ним скористатися.
 
Якщо говорити конкретно про цей візит, що пов'язує Путіна з очільницею австрійського МЗС. Чому вона його запросила?
 
Є люди в Європі, на жаль, політики певні, які ледь не приклоняються перед фігурою Путіна, політиком жорстким, який не сповідує ліберальні демократичні цінності, є авторитарний. Тобто це майже практично його шанувальники. Безумовно, з цим і пов'язане запрошення. Але як на мене, це не просто приватний візит. Це все лукавство. Зрозуміло, що це весілля, але хто буде на цьому весіллі? На ньому буде вся політична і бізнес-еліта Австрії. Зокрема, фірми, які задіяні у будівництві Північного потоку-2. Безумовно, це привід перед візитом у Німеччину поговорити зі своїми бізнес-партнерами австрійськими за чаркою чогось там у неформальній обстановці, мати час необмежений. І рухатися далі в Берлін і говорити вже Меркель та іншим бізнес-партнерам про будівництво Північного потоку-2. Крім того, Австрія зараз головує в Раді ЄС наступні півроку. Вони все-таки матимуть вплив вагомий. Путін хоче це використати. Треба визнати, що дипломатична машина агресора працює. І ці візити якраз про це свідчать.
 
Напередодні Ангела Меркель, говорячи про те, що вона очікує від зустрічі з Путіним, сказала що не очікує якихось конкретних результатів. Тобто це така поточна зустріч, бо треба зустрічатися. Що це означає?
 
Я не думаю, що це поточна зустріч. Це доволі часті зустрічі. Після того, як Меркель була у Сочі, зустрічалась з Путіним, зараз вона його приймає у Німеччині. Все-таки це не проста зустріч. Я думаю, що Меркель зараз прекрасно розуміє, що і на неї є тиск, що потрібно добудовувати Північний потік-2. Крім того, тиск німецьких компаній, які не проти торгувати з Росією, він не припиняються. На сьогоднішній день надзвичайно актуально, що буде далі. Ми бачимо, що німці зайняли жорстку позицію стосовно Сполучених Штатів. І всі спірні питання між ними можуть призвести до того, що Німеччина буде йти на зближення політичне, економічне з Росією.
 
Крапку щодо будівництва Північного потоку-2 може бути сьогодні поставлено?
 
Я думаю, вона вже поставлена. Зараз яке основне питання? Зараз багато чого залежить від американців. Бо якщо вони введуть санкції не тільки проти російських компаній, які будуть газопровід, а й проти компаній німецьких та австрійських, це буде надзвичайно потужним ударом. І тут більше залежить від власників цих компаній, наскільки вони готові обходити ці санкції, або як вони готові діяти. Бо для європейських компаній отримати санкційний удар від США - це надзвичайно серйозно. А політичне рішення, я впевнений, уже ухвалене, що цей газопровід має бути збудований.
 
Прослухати повну версію розмови
Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
В -40°C рили котловани, будували аеродром, комбінат, будинки... 2-є на зміні вмирали, 6 отримували каліцтва
Польща, Латвія, Литва і Естонія незабаром почнуть процес транспортної ізоляції від РФ — Найєм
Чи введе НАТО війська в Україну, що буде з Північним потоком-2 і чи візьмуть Україну до ЄС, — коментує ексречник ЄС
"Озвучення дат можливого вторгнення змінює характер гібридної війни": експерт про реакцію Заходу на дії Росії
Заступник керівника ОП: "Україна буде до останнього боротися, щоби Північний потік-2 не був запущеним"