Сергій Шабовта: "Всі громадські заклади економлять на сучасних протипожежних системах"

Сергій Шабовта: "Всі громадські заклади економлять на сучасних протипожежних системах"

Державна служба з надзвичайних ситуацій за результатами перевірок на предмет дотримання вимог техногенної і пожежної безпеки направила до суду 891 позов для припинення експлуатації ТРЦ, лікарень, дитячих садочків і шкіл.
 
Чим вони небезпечні ці порушення і на що варто зважати відвідувачам цих закладів, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" міжнародний експерт з питань безпеки Сергій Шабовта.  
 
 
Згідно з законом, забезпечувати безпеку у закладах освіти має Міністерство освіти. І коли в Україні виникла дуже жвава дискусія щодо цього після страшної пожежі в дитячому таборі "Вікторія", де загинули діти, то всіх трохи здивувала позиція Міністерства, яке просто сказало, що ми відповідальні, але бюджетом кошти не передбачені і нібито це знімає з нас всю відповідальність. Проблема пожежної безпеки у школах, садочках не може бути вирішена на рівні наявності одного чи п'яти вогнегасників. Всі заклади мають бути обладнані сучасними системами пожежного спостереження. Цей сигнал має бути автоматично переданий на пульт і викликати певні дії підрозділів ДСНС. Але такого в Україні немає. Причому тотально немає.
 
Ви сказали про систему стеження. Яка ситуація із наглядом і контролем за допомогою відеокамер? 
 
Я хотів би, щоб ви розділяли і наші слухачі зараз почули і зрозуміли. Система відеомоніторинга трохи інші функції виконує. І не факт, що виникнення десь загоряння і певних ознак пожежі, що вони будуть саме там, де є відеокамера. У більшості шкіл ця система дуже куца. Вона переслідує одну мету - бачити дітей в певних приміщеннях. Але вона не несе функції спостереження за можливою пожежею. Крім того, охоронець, який сидить на вході, стежить саме за входом і нічого іншого не встигає. Питання пожежної безпеки мають вирішуватися автоматично і для цього є передбачена система.
 
Яка ситуація з торговими розважальними центрами щодо плану евакуації? Бо, погодьтеся, у величезному такому центрі іноді буває досить складно їх знайти. Як показали перевірки, навіть не завжди вони там були.
 
Я хочу зазначити, що торгово-розважальні центри відрізняються тим, що це все-таки приватний капітал. І нібито там мають бути сучасні рішення. Але, на жаль, наші бізнесмени економлять гроші, навіть починаючи зі стадії проектування. Тому порушень там чимало саме в питаннях безпеки. І люди які приходять у ТРЦ, мають це розуміти. Хоча б чітко для себе запам'ятовувати, де ви в цій будівлі, куди рухаєтеся, як вам повернутися і взагалі просто не заблукати. 
 
Яка відповідальність передбачена, якщо буде доведено недотримання правил пожежної безпеки?
 
Якщо згадати трагедію у дитячому таборі "Вікторія", то хіба ми почули хто в цьому винен? У нас це питання затягується на роки. У нас дуже гучно лунають гасла, заяви, чиновники розповідають, що все буде гаразд. Але серйозно питаннями убезпечення громадян ніхто не займається. Це має бути дуже жорстка політика уряду. Її поки що немає.
 
Прослухати повну версію розмови