Призначення Павла Жебрівського аудитором НАБУ не відповідає вимогам закону

Призначення Павла Жебрівського аудитором НАБУ не відповідає вимогам закону

20 червня президент Петро Порошенко за своєю квотою призначив аудитором НАБУ Павла Жебрівського. Буквально за кілька днів потому Центр протидії корупції звернувся до суду з вимогою скасувати це призначення, бо Павло Жебрівський, на думку Центру протидії корупції, не відповідає вимогам, визначеним в законі до аудиторів НАБУ. Невдовзі вийшли і чергові журналістські розслідування щодо діяльності Павла Жебрівського на посаді голови Донецької військово-цивільної адміністрації з фактами, що потребують розслідування правоохоронців і принаймні публічної відповіді самого пана Жебрівського на ці підозри.

Чому громадські активісти виступили проти його призначення, розповіли в ефірі Українського радіо в програмі "Коло доброчесності" з Наталією Соколенко юрист Центру протидії корупції Анастасія Красносільська, журналіст Олексій Братущак та журналіст-розслідувач Олександр Курбатов.

Наталя Соколенко: Запитання до Анастасії. Нагадайте нашій аудиторії, чим мають займатися аудитори НАБУ? Звідки взялася ця норма і які вимоги виписані в законі до них?

Анастасія Красносільська: Насправді аудитори мають дати відповідь на дуже важливе для суспільства питання, як створений після Революції Гідності новий антикорупційний орган виконує доручення суспільства розслідувати корупцію високопосадовців. Але політики записали в закон і для себе таку певну цукерку в аудиті НАБУ. А саме можливість звільнити директора Антикорупційного бюро, якщо аудитори вирішать, що бюро не є незалежним саме з вини директора НАБУ. Ми вже з вами два роки спостерігаємо баталії навколо Антикорупційного бюро. І ми припускаємо, що аудит НАБУ може бути використаний не для того, щоб давати Бюро поради як краще працювати, а для того, щоб просто позбутися його директора і в такий спосіб високопосадових корупціонерів убезпечити від переслідування з боку правоохоронного органу.

На фото: юрист Центру протидії корупції Анастасія Красносільська

Наталя Соколенко: Щодо відповідності формальним вимогам Павла Жебрівського до того, що написано в законі про аудитора НАБУ.

Анастасія Красносільська: Закон дуже чітко фіксує, якими мають бути люди, яким має бути їхній досвід для того, щоб вони могли бути аудиторами НАБУ. Закон говорить, що аудитор НАБУ має мати досвід роботи за кордоном у слідстві, прокуратурі або в суді. Обов'язково саме за кордоном. Або аудитор НАБУ повинен мати досвід роботи в міжнародній організації. У пана Жебрівського, на жаль, жодного із таких досвідів немає.

Наталя Соколенко: Ще одна формальна вимога і зрозуміла для всіх, це електронні декларації про доходи і видатки посадовців, які претендують на посаду аудитора НАБУ. Олексію, ви досліджували електронну декларацію Павла Жебрівського. Розкажіть аудиторії Українського радіо, що виявили.

Олексій Братущак: Треба одразу сказати, що тепер його декларацію має досліджувати НАЗК і попередня відповідь була від НАЗК, що ми перевіряємо. Насправді там все на поверхні. Будь-яка людина може зайти на сайт НАЗК і подивитися декларації Жебрівського. І в цієї людини з'являться запитання. Чому розбіжності? І НАЗК має з'ясувати, чому ці розбіжності виникли.

На фото: журналіст Олексій Братущак
 
Наталя Соколенко: Як ви вважаєте, чи має Президент відповідати на таку публічну критику людини, яку він призначив аудитором НАБУ?

Олександр Курбатов: Справа в тому, що ця критика лунає вже досить давно. Багато випадків щодо контрабанди, це справа не сьогоднішнього дня. Я думаю, що Президент прекрасно орієнтується в цьому питанні, досить добре знає і з якихось власних причин вважає це прийнятним, таке призначення. Тому можна вважати, що Президента це влаштовує. Він мав би врахувати всі ці ситуації, як мінімум мав би добитися повної перевірки претендента.

На фото: журналіст-розслідувач Олександр Курбатов


Олексій Братущак: Можу пояснити, чому Президент не реагує ні на Жебрівського, ні на такі історії. Його політтехнологи вважають, що Президент не має асоціюватися з негативом. Тому коли є такі негативні історії, він уникає будь-якого коментаря і згадування. Коли щось добре відбувається, тоді виходить Президент і перерізає стрічку тощо. Він дійсно мав би реагувати.

Наталя Соколенко: Анастасіє, чи може Президент відкликати пана Жебрівського? Він має такі повноваження?

Анастасія Красносільська: Абсолютно так. Президент своїм указом пана Жебрівського призначив. Президент може свій указ скасувати і відмінити це призначення. Призначити на посаду когось іншого. Більше того, Президенту було б дуже просто не асоціюватися з негативом. Для цього треба було просто не порушувати закон і від початку перевіряти людей, яких він призначає. Але ми не передбачаємо найближчим часом скасування цього указу Президента. Ми звернулися до Верховного суду, намагалися його скасувати. І що цікаво, суд нам відмовив у позові.

Наталя Соколенко: Нагадаю, ми два тижні поспіль намагалися запросити Павла Жебрівського на цю розмову і прокоментувати у який завгодно спосіб ті факти, які озвучені і в журналістських розслідуваннях, і в претензіях від громадських активістів. Але отримали відмову.

Прослухати повну версію розмови