Василь Богдан: "Військове керівництво має прораховувати всі загрози з боку країни-агресора"

Василь Богдан: "Військове керівництво має прораховувати всі загрози з боку країни-агресора"

Наближається День Незалежності України. Як відомо, це дуже дражлива дата для наших ворогів — країни-агресора Росії.

На які дії "кривавого карлика" слід очікувати напередодні свята, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" експерт з питань безпеки Василь Богдан.


 
В контексті теми, пов'язаної з як я його називаю паханом пітерської шпани, яка узурпувала владу Московії і знущається над російським народом, потрібно мати на увазі, що карлик, як ви висловилися, стратегічно прорахувався, розв'язавши інтервенцію стосовно України і розв'язавши масовану інформаційно-пропагандистську кампанію у світі з метою відстоювання своїх інтересів особистих, свого режиму і з метою подальшої експансії "русского мира" у світовий простір. Мабуть, усвідомлення цього стратегічного прорахунку спонукають Путіна на якісь кроки, пов’язані з тим, щоб якось до кінця довести свою стратегію ланцюгової агресії і поетапно спробувати кошмарити Україну і світ. Використовувати ці компоненти послідовно в досягненні своєї мети. Одним словом, торгуватися. І для цієї торгівлі використовують заходи, пов’язані з ескалацією можливою, пов’язані з певними провокаціями на східному фронті, у нас в глибокому тилу. І напередодні президентських і парламентських виборів спробувати дати шанс реваншистським силам в Україні перемогти і кардинально змінити курс України.

"Кривавим карликом" Путіна назвав Олег Сенцов. І російський адвокат Ніколай Полозов, який захищає українських політв’язнів, каже, що Путін дуже образився за це на Сенцова і тому жодні прохання його звільнити не допомагають. Путін за це мститься Сенцову і не хоче помилувати його.

Ті, хто з ним працювали, вони відмічають цю рису Путіна — мстивість. І обов’язково використання певних обставин для того, щоб поставити людину в залежність і потім використовувати її у власних інтересах. І головне, це його цинізм досягати мети будь-яким способом. Ця людина втратила відчуття не тільки відповідальності, але й відчуття реальності. І те, що в Росії відповідні сили створили йому культ особи, дає йому підстави діяти таким чином, як він діє.

Яких ризиків нам слід очікувати напередодні Дня Незалежності з боку Російської Федерації? Зокрема, в Азовському морі.

Проблеми Азовського моря, на мою думку, мають перебувати в постійному полі зору вищого військово-політичного керівництва. Генеральний штаб має опрацьовувати всі ризики і загрози стосовно діяльності російського агресора. Гадаю, треба проаналізувати всі угоди, які були з РФ щодо Азовського моря. На певному етапі попередня влада проявила слабкість і підписала угоду, що стосується внутрішнього моря обох країн. Це абсолютно непридатна угода. Стратегічні плани про сухопутний коридор до Криму залишаються і Росія намагається їх реалізувати. Але Генеральний штаб і Об’єднані сили там вживають заходів. Для того, щоб зміцнити українське узбережжя Азовського моря, там проводять навчання з використанням авіації, військової техніки тощо.

Бюджет Сполучених Штатів Америки і військова допомога Україні, а це 250 млн. доларів. Використаємо ефективно, як ви вважаєте?

Те, що цей бюджет назвали іменем Маккейна, багато про що говорить, бо це активний противник не Росії, а путінської агресивної політики. Сума, виділена для України, несе насамперед морально-політичне значення. Це вчергове підтверджує, що США як глобальний лідер залишається і підтверджує свій статус стратегічного партнера, заявляє про нашу підтримку. У цьому контексті є перспективи зміцнювати повітряний і морський простір України. Це нам дуже допомагає і буде спрямоване і на летальну зброю, і на логістику, і на навчання тощо. Але все одно основний тягар лягає на плечі української економіки і українських громадян.

Прослухати повну версію розмови


Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
Із високою долею ймовірності проблем із соцвиплатами у січні не буде — Устенко
"Гідна відзнака за гідний вчинок": хто і як видає державні нагороди та чи можна їх забрати назад?
"Якщо хтось захоче пройти через наше Полісся, ми влаштуємо справжнє пекло" ― Віталій Бунечко
Спецпроєкт Українського радіо до Дня Незалежності України. Частина 2. Дипломатія
"Ми знаємо прив’язку росіян до сакральних дат": експерти про те, чого чекати від РФ в День Незалежності