США залишається ключовим безпековим партнером України - Тарас Чмут

США залишається ключовим безпековим партнером України - Тарас Чмут

США залишається одним із ключових партнерів, які зацікавлені в ефективному видозміненні безпекового сектору нашої країни і продовжує виділяти Україні кошти.

Президент США підписав оборонний бюджет, який передбачає військову допомогу Україні. На що підуть 250 млн доларів і як Україна розпорядилася попередньою допомогою? Про це говорив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" керівник Українського мілітарного центру Тарас Чмут.

На фото: Тарас Чмут

250 млн. доларів безпекової допомоги США виділили Україні на 2019 рік.  Що саме мається на увазі?

Тарас Чмут: Мова йде про те, що США залишається одним із ключових партнерів, які зацікавлені в ефективному видозміненні безпекового сектору нашої країни і продовжує виділяти нам кошти. Якщо спростити, то це буде виглядати у форматі: приймається певний закон  - отримується 100 млн., не приймається, гроші не виділяються. На щастя, певний ультиматум буде присутній, бо без нього мало що може змінити в плані суттєвого реформування безпекового сектору.

Яка була попередня допомога від США для України на оборону в 2018 році? Згадаєте суму і на що вони пішли?

Тарас Чмут: Там було близько 200 млн. доларів, можливо більше. Вони були витраченні на заходи, які озвучує Україна і які погоджуються із західними партнерами. В першу чергу — це зв'язок, засоби радіо електронної боротьби та протидії, контрбатарейні реле та навчання і підготовка особового складу. Це є основні видатки. Але до цього ще додаються багато дрібних видатків, які ми можемо навіть не бачити.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!