Борис Кушнірук: "Уряду доведеться приймати непопулярні рішення, аби догодити МВФ"

Борис Кушнірук: "Уряду доведеться приймати непопулярні рішення, аби догодити МВФ"

У вересні в Україну приїде місія МВФ. Чого чекати від перемовин?

Які перспективи подальшої співпраці України з Міжнародним валютним фондом, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.
 
Відомі ризики ненадання траншу від МВФ - це загрозлива економічна ситуація в країні. До того ж Україна не виконала всіх вимог МВФ. Чому представники МВФ їдуть в Україну?

Борис Кушнірук: представники МВФ здійснять візит в Україну, щоб вести перемовини з урядом і вирішити два ключові питання - ціноутворення на газ і перегляд проекту держбюджету України, тому що показники бюджету показують зростання економіки, але показники доходів завищені, відповідно і показники видатків також.

НБУ називає візит МВФ кроком до зниження невизначеності, які можливі прогнози після перебування представників місії?

Борис Кушнірук: все залежить від вирішення двох питань, про які я вже нагадав. Тепер слово за українським урядом, адже йому потрібно прийняти непопулярні рішення.

Рейтингове агентство Fitch Ratings нагадує, що в липні український уряд ще на місяць залишив незмінними ціни на газ для населення, і на даний момент переговори з МВФ щодо формули тарифів все ще тривають. Надалі можливі ускладнення в переговорах з політичних міркувань, враховуючи, що наближаються опалювальний сезон і майбутні в 2019 році вибори. Чи не зажене ситуація з газом у безвихідь переговори уряду і МВФ?

Борис Кушнірук: зауважу, що ситуація з бюджетом не менш складна, для рішення про зміни тарифів на газ потрібна політична воля, тоді можливо визначиться модель  розмови з МВФ, яка б їх задовільнила. Ситуація з переглядом держбюджету передбачає певних рішень Верховної ради. У нас легко піднімати доходи та видатки, але скорочувати їх дуже важко, тому що за такими рішеннями стоять багато інтересів і бенефіціарів.

Очільник Мінфіну Оксана Маркарова заявила, що не бачить причин для скорочення державного бюджету. Водночас її попередник Олександр Данилюк попереджав, що в разі припиненя співпраці України з МВФ автоматично доведеться зменшити витрати держбюджету мінімум на $4 млрд. Ситуація здається не такою вже й негативною?

Борис Кушнірук: все залежитиме від того, чи відбудеться подальша співпраця з МВФ. З одного боку доведеться приймати непопулярні рішення, але, очевидно, значно гірше буде, якщо уряд не ухвалюватиме жодних рішень. Тоді відбудеться девальвація гривні, інфляція, паніка у інвесторів та інші економічні негативні явища.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях з 17.40 до 20.00!